slatka transakcija

Braća Pivac preuzimaju Kraš, radnici im prodali 18 posto svojih dionica

23.11.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Skupština Kraš ESOP-a je na današnjoj sjednici ovlastila upravu Kraš ESOP-a da potpiše ugovor o prodaji dionica Kraša d.d. Mesnoj industriji braće Pivac

Pivci i Kraš-ESOP danas su sklopili Ugovor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje predstavljaju 18,44 posto temeljnog kapitala Kraša. Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238 milijuna kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca, navodi se u priopćenju te tvrtke.

Mesna industrija braće Pivac će s tim dionicama imati 52 posto dionica s pravom glasa čime postaju većinski vlasnici.

Osim Ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je i Sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (Sindikat PPDIV).

Na taj su način definirane dodatne obveze Mesne industrije Braća Pivac kojima se potvrđuje njihov plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavka poštivanja i zaštite razine prava zaposlenih te zadržavanja proizvodnih pogona na postojećim lokacijama.

Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a, dok im se na potpisivanju Sporazuma pridružio i Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a.

Pod obvezama Mesne industrije Braća Pivac u Ugovoru i Sporazumu navodi se poštivanje svih prava zaposlenih u Krašu i društvima unutar Kraš grupe koja proizlaze iz kolektivnih ugovora i drugih sporazuma koji reguliraju prava zaposlenika.

Kraš Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Photo:Krasnodar

Definirana je i obveza održavanja broja radnika Kraš grupe i kontinuiteta politike upravljanja usmjerene na razvoj Kraša te zadržavanje kvalitete i tradicije, zabrana gašenja proizvodnje kao i ograničavanje prava prodaje dionica koje drži na dan sklapanja ugovora te dionica koje stječe na temelju ugovora u razdoblju od deset godina.

Ovim poslovnim događajem Grupa Pivac postaje jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 zaposlenika.

'Naša dosadašnja iskustva s drugim kompanijama koje su danas dio Grupe Pivac, poput PPK karlovačke mesne industrije i Mesne industrije Vajda, pokazuju da smo u takvim akvizicijama snažno usmjereni na dobrobit radnika te daljnji rast i razvoj kompanije. Naša je vizija jasna – poštovati dugu tradiciju Kraša i sve što je dosad uspješno ostvareno te na toj ostavštini i novoj snazi koju donosimo, uz profesionalnu upravu i stručnjake, započeti novu eru u kompaniji koja će Kraš dodatno ojačati na korist radnika, dioničara i drugih dionika, a osobito potrošača', izjavio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Iz Kappa Star Limiteda tvrtke srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića koji se također pokušao domoći većinskog udjel za tportal su kazali kako su od početka upozoravani na sinkronizirano djelovanje MI Pivac i Kraš Esopa što ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje.

'To sinkronizirano djelovanje je i formalno potvrđeno potpisom ugovora. Kao što smo više puta rekli, mi smo spremni biti aktivan manjinski dioničar u Krašu, čije će djelovanje biti usmjereno na dobrobit kompanije i radnika', kazali su u Kappa Star Limited

Za komentar smo zamolili i Maricu Vidaković, prokuristicu Kraša, ali je odbila komentirati bilo što dok cijela transakcija ne bude objavljena na Zagrebačkoj burzi.