HOROR U KONTEJNERU

Braća gušila vlastitog djelatnika PVC vrećicom

17.06.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Koliku brutalnost mogu iskazati vlasnici tvrtki u zaštiti svojih materijalnih i financijskih dobara, vidi se iz sudskog procesa na Županijskom sudu u Šibeniku, gdje je u tijeku suđenje dvojici braće - Željku i Branku Radniću iz Šibenika, te Ivanu Šišku, rođenom u francuskom Thononu i stalno nastanjenom u Dubravicama

ŠIBENIK - Braću Radnić se, naime, zajedno s pomagačem Šiškom koji im se pridružio kao zaposlenik njihove tvrtke Maris za otkup sekundarnih sirovina, tereti za kazneno djelo otmice, kao i kazneno djelo iznude koje su u lipnju 2008. godine počinili u krugu svoje tvrtke nad zaposlenicima Danijelom Crljenom i Halilom Musićem, piše Slobodna Dalmacija.

Sedam mjeseci u pritvoru

Braća Radnić i Ivan Šišak prijavljeni su policiji, kriminalističkiobrađeni i sedam mjeseci provode u pritvoru. Danas se brane sa slobodeu sudskom postupku čije je ročište zakazano za 29. lipnja.

Radnići su 13. lipnja 2008. posumnjali i utvrdili kako ih Musić i Crljen imaju namjeru prevariti na način da je Crljen prigodom vaganja sirovina prikazao veću predanu količinu od stvarne, tako da je blagajna tvrtke Halilu Musiću trebala isplatiti više novca od stvarnog potraživanja, a riječ je o manjku koji su braća procijenila na iznos od čak milijun kuna.

Tada su najprije naložili Crljenu da uđe u jedan od željeznih kontejnera, dok su Musića zatočili u drugi, te, prema navodima iz optužnice, otpočeli s paralelnom fizičkom i psihičkom torturom.

Željko Radnić je pritom započeo 'obradu' psujući Crljenu majku i prijeteći mu ubojstvom, pri čemu ga je drugi Radnić udario šakom u glavu. Tada su ga posjeli na stolicu, vezali mu 'selotejpom' ruke, noge i prsište, da bi mu zatim na glavu stavili PVC vrećicu, sve dok Crljen nije počeo povraćati. Na koncu su ga, uz ozbiljne prijetnju ubojstvom njegove supruge i djeteta, prisilili da potpiše izjavu u kojoj je naveo da je tvrtku oštetio za milijun kuna.

Preša za metal i kabel

Nakon obrade Crljena, Radnići su otišli u drugi kontejner i 'obradili' Halila Musića. Zaprijetili su mu da će ga ubaciti u prešu za metal, a torturi se pridružio i Ivan Šišak viskonaponskim kabelom dužine 70 cm.

Halil Musić je nakon 'obrade' također popustio prijetnjama i potpisao 'priznanicu o krivnji' na iznos od 600 tisuća kuna. Nakon toga odlaze u javnobilježnički ured gdje su ovjerili dokumentaciju i pustili ga na slobodu. Vratili su se kasno u noć, u krug tvrtke gdje je Crljen i dalje bio zatočen u kontejneru. Uzeli su mu mobitel, obavili pretragu njegova automobila i pritom ga 'olakšali' za naočale Ray Ban i tisuću kuna, nakon čega su mu oduzeli i fiat bravo.

Muci ni tu nije kraj. Radnići odlaze u Perković, u Musićevu kuću, gdje ga tjeraju da im “izbroji” 33.500. kuna. Nezadovoljni iznosom, podigli su galamu, probudili ukućane, pri čemu su pred suprugom i djecom otvorili dječju kasicu iz koje uzimaju 700 kuna. Digli su na noge i njegove roditelje, ispred kojih su ga prisilili da naglas pročita izjavu o priznanju duga.