USRED SEZONE

Brač ostao bez katamarana za Split

12.07.2012 u 16:07

Bionic
Reading

Katamaranska linija Split – Milna - Split, koju već godinama održava tvrtka Linijska nacionalna plovidba (LNP) i koja Brač povezuje s kopnom sedam puta tjedno, naglom odlukom splitsko-dalmatinskog župana od danas je ukinuta. Zapadni dio Brača u srcu turističke sezone neće imati direktnu vezu sa Splitom

Iz LNP-a su tek obavijestili javnost o odluci koju su dobili, te se ispričali putnicima koji su zbog toga pretrpjeli neugodnosti. U Županiji, koja je sa 2,4 milijuna kuna godišnje subvencionirala ovu liniju, tvrde da po zakonu nisu imali nikakvu opciju osim zabraniti njezino odvijanje.

'Koncesija tvrtke LNP istekla je, a natječaj koji smo raspisali poništen je još prije tri mjeseca. Jedini ponuditelj ponovno je bio LNP, no umjesto predviđenih 2,4 milijuna, kuna tražio je 3,1 milijun', kazao nam je šef službe za gospodarstvo Ivan Udovičić. Najavljuje da će Splitsko-dalmatinska županija i dalje financirati povezivanje otoka katamaranima, no kaže da je na potezu Ministarstvo prometa.

'Po dogovoru otprije mjesec dana, Ministarstvo je trebalo raspisati natječaj za novu liniju koja će spajati Split, Milnu i Rogač na Šolti, a mi bismo svojim novcem dodatno subvencionirali više polazaka. Slali smo dopise i požurnice u Zagreb, no nitko nije reagirao. Kad se raspiše natječaj, katamarani će ponovno zaploviti', kaže Udovičić.