SKUPE POSLJEDICE

BP će zbog mrlje iskeširati 20 milijardi dolara

16.06.2010 u 19:44

Bionic
Reading

Naftna korporacija British Petroleum (BP) pristala je deponirati 20 milijardi dolara u poseban fond za isplate potraživanja vezanih uz ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu, koju je izazvalo izlijevanje nafte iz njezine bušotine Deepwater Horizon, rekao je u srijedu visoki dužnosnik američke administracije za CNN.

Vijest je objavljena za trajanja sastanka predsjednika Baracka Obame s najvišim dužnosnicima BP-a u Bijeloj kući, na kojom bi se trebale ostvariti Obamine najave da će BP podnijeti sve troškove vezane uz najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a.

Sastanku između Obame i predsjednika uprave BP-a Carl-Henrica Svanberga također nazoče potpredsjednik SAD Joe Biden, ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, ministar pravosuđa Eric Holder, ministar unutarnjih poslova Ken Salazar, ministar energetike Steven Chu, ministar trgovine Gary Locke, ministrica rada Hilda Solis i drugi dužnosnici.

U izaslanstvu BP-a su i glavni direktor Tony Hayward te direktor BP-a za Ameriku Lamar McKay

Najavljujući sastanak, Obama je rekao kako će kazati Svanbergu "da izdvoji onoliko sredstava koliko je potrebno da se isplate naknade radnicima i poslovnim vlasnicima koji su pretpjeli štetu zbog bezobzirnosti tvrtke".

Posebni fond neće biti pod nadzorom BP-a, već neovisnog upravitelja, rekao je Obama

BP je uoči sastanka priopćio kako "dijeli cilj predsjednika Obama da se bušotina zatvori čim je prije moguće, očisti nafta i ublaži utjecaj zagađenja na ljude i okoliš u priobalju Meksičkog zaljeva".

BP je u utorak objavio da je ubrzao isplatu velikih komercijalnih potraživanja zbog gubitaka, te da je odobrio 337 čekova na ukupno 16 milijuna dolara za veći broj poslovnih subjekata koji su podnijeli zahtjeve za naknade veće od 5.000 dolara.

Obama
je u obraćanju naciji iz Ovalnog ureda u utorak obećao da će osloboditi sve resusre koji su potrebni za borbu protiv naftne mrlje u Meksičkom zaljevu i pojačati pritisak na BP.

Prema najnovijim procjenama vladinih stručnjaka, iz oštećene bušotine BP u zaljev istječe od 35 do 60 tisuća barela nafte dnevno, što znači da je od eksplozije i potonuća platforme 20. travnja, u more isteklo više od 540 milijuna litara nafte, koja je zagadila gotovo trećinu Meksičkog zaljeva kao i stotine kilometara pješčanih plaža i slanih močvara na obalama Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride.