SUKOB INTERESA?

Božo Petrov o šogoru: On je član Mosta, županijski vijećnik, a tek onda u mom srodstvu

17.02.2017 u 17:42

Bionic
Reading

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv predsjednika Sabora Bože Petrova, on je poslijepodne novinarima u Saboru pojasnio zašto je kao gradonačelnik Metkovića imenovao svog šogora za člana odnosno predsjednika nadzornog odbora metkovske Čistoće te ga predložio za člana nadzornog odbora lokalnog Vodovoda

'Predmet koji je danas u razmatranju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa imenovanje je osobe koja je u prvom redu osoba koja je jedna od 10 osnivača Mosta, osoba kojoj u potpunosti vjerujemo. On je isto tako županijski vijećnik, transparentno se bavi politikom.

Ta osoba nije imala nikakve kontakte niti privatan poslovni interes od te uloge. Imenovanje u Nadzorni odbor NPKL-a napravljeno je nakon usuglašavanja sa svim ostalim jedinicama lokalne samouprave, svi oni su članice skupštine toga društva i nikad nije došlo do razmimoilažeja u stavovima, do uskraćivanja suglasnosti.

Tek nakon svega toga je ta osoba u mom srodstvu. Ja doista vjerujem da to što je meni u srodstvu neće imati nikakvog, a osobito važnog značaja za Povjerenstvo za odlučivanje u tome je li osoba mogla biti sukobu interesa, pogotovo po pitanju moralnosti, jer se transprarentno bavio politikom i zaista vjerujem u objektivnost Povjerenstva koje će pritom odlučivati', rekao je Petrov.

Je li na taj način u pitanje dovedena njegova vjerodostojnost, kao i vjerodostojnost Mosta, upitali su novinari.

'On je osoba koja je županijski vijećnik Mosta, osoba koja se bavi politikom aktivno od 2013. godine. On je osoba koja je imenovana na našoj listi, izabrana, u županijskoj je skupštini, a nakon toga je trebao biti imenovan u NPKL Vodovod. Tu se ne radi o bilo kakvom stranačkom uhljebljivanju, nego o predstavljanju općina u dolini Neretve preko županijskog vijećnika koji nas predstavlja u Županijskoj skupštini', kazao je Petrov.

Upitan da li bi i danas ponovio imnovanje, Petrov je rekao: 'Ne vidim razlog zašto sam doveo u neugodnu situaciju Jerkovića, Most ili Grad Metković. Da me netko upozorio da je to nešto loše, sam bih prijavio Povjerenstvu, isto kao što sam se prijavio prilikom zahtjeva za odobravanje kredita.

Nisam smatrao da se bilo što loše događa', rekao je Petrov. Petrov je poručio da Jerković na funkciji na koju je imenovan nije ostvario probitak.

'On je prvenstveno županijski vijećnik, osim toga, jedan je od osnivača Mosta, osoba kojoj vjerujemo, koja obavlja svoj privatni posao potpuno različit u odnosu na to što se događa u nadzornim odborima, nema nikakvog poslovnog ni osobnog interesa, zato smo ga i imenovali', rekao je Petrov.

Na pitanje što ako se dokaže sukob interesa, Petrov je rekao da želi pričekati odluku Povjerenstva. 'Želim prvo pričekati Povjerenstvo, zbog svega onoga zbog čega smo povukli potez, ne vidim razloga da smo narušili bilo kakvo načelo transparentnosti ili moralnosti. Vjerujem da će povjerenstvo donijeti adekvatan zaključak. Pričekat ćemo Povjerenstvo', rekao je Petrov.

Komentirao je i izbor ravnatelja HRT-a, kazavši kako je Mostu bilo najvažnije da dobije garancije za hodogram aktivnosti koji je ranije usuglašen ali i za objektivnost i restruktuiranje HRT-a. 's obzirom na sve garancije koje smo dobili i razgovor s gospodinom Bačićem bjerujem da će se to i uspjeti sve napraviti. Drago nam je da je gospodin Bačić to potvrdio i da možemo očekivati smanjenje pretplate do kraja godine', rekao je Petrov.

Na pitanje zašto zastupnici od danas idu na pauzu do 1. ožujka, Petrov je pojasnio kako je Predsjedništvo Sabora željelo zastupnicima izaći u susret.

'Željeli smo im dati vremena da se pripreme za sjednice i za rad Sabora. A što se tiče samog rada Sabora, on neće patiti. Pokazali smo da je Sabor u prva tri mjeseca napravio puno više radnih sati, zakona koji su doneseni, replika. Sad smo samo dali mogućnost da bolje poslože obveze i da u još većem broju budu nazočni na sjednicama ', rekao je Petrov.