ODLAZAK UTEMELJITELJA

Božo Ljubić razočaran napustio HDZ 1990.

29.04.2014 u 20:52

Bionic
Reading

Božo Ljubić, utemeljitelj HDZ-a 1990. priopćio je da se više ne osjeća članom te stranke nakon što je njezino čelništvo donijelo odluku o neovisnom nastupu na općim izborima na jesen u BiH izvan bloka hrvatskih političkih stranaka u okviru Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH

'S iskrenim žaljenjem moram konstatirati da je HDZ 1990, kakvu sam utemeljio i kakva je prihvaćena od značajnog broja Hrvata i kakva se etablirala kao važan i konstruktivan subjekt na političkoj sceni BiH, došla do svog neslavnog kraja. Ovime obznanjujem da se ne mogu više smatrati članom te stranke', stoji u priopćenju što ga je objavio Ljubić.

HDZ 1990., koju sada predvodi Martin Raguž, je u subotu kaznilo više dužnosnika stranke jer su se zauzeli za zajednički nastup na izborima s deset drugih stranaka HNS-a BiH kojega predvodi HDZ BiH. Ti su se članovi usprotivili i odluci o ujedinjenju sa strankom HSS-NHI Krešimira Zubaka, kojega dio nezadovoljnika smatra odgovornim za slabljenje pozicije Hrvata i sudjelovanja u vlasti sa strankama bez većinske potpore hrvatskih brača.

Ljubić je pojasnio kako bi zajednički nastup na izborima imao višestruko opravdanje jer su bošnjački birači u dva navrata nametnuli hrvatskog člana predsjedništva BiH, u dva je navrata imenovana vlast suprotno većinskoj političkoj volji Hrvata te se gospodarski više godina iscrpljuju hrvatske općine i županije. Ljubić sumnja da je sadašnje vodstvo stranke spremno sudjelovati u protuhrvatskome bloku.

Po njegovim riječima, jedino kroz HNS BiH Hrvati mogu ostvariti svoju slobodu te je najavio da će politički aktivan biti samo u okviru toga pokreta. On neće sudjelovati ni u jednoj postojećoj niti eventualno novoutemeljenoj stranci što najavljuje dio nezadovoljnih dužnosnika stranke koje ipak podupire u njihovim naporima.

Ljubić je i predsjednik glavnog vijeća HNS-a BiH te supredsjednik zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u kojemu će do daljnjeg nastaviti raditi kao neovisni zastupnik.

Predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž izjavio je u utorak u Sarajevu kako je ta stranka ojačala svoju poziciju bez obzira na najavu kako će je napustiti neki od dosadašnjih istaknutih članova, a najavio je i kako ostaje spreman za zajednički nastup s HDZ BiH na izborima u listopadu na svim razinama vlasti na kojima su dovedeni u pitanje vitalni interesi hrvatskog naroda.