NADAHNUTI MINISTAR

[FOTO/VIDEO] Božinovića pitali za nekažnjena okupljanja mladih, on govorio o svijetu novih izazova i citirao Nietzschea

01.03.2021 u 12:18

Bionic
Reading

Odgovarajući na današnjoj presici nacionalnog Stožera civilne zaštite na novinarsko pitanje o tome zašto se ne kažnjavaju masovna okupljanja mladih po cijeloj Hrvatskoj, osobito u Zagrebu, u kojem je proteklog vikenda izbila i tučnjava kod HNK, šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović citirao je njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea: 'Nemojte nikada vjerovati ljudima koji imaju moćan refleks prema kažnjavanju'

Božinović kaže da cijeli niz istraživanja od početka pandemije pokazuje da mladi diljem svijeta očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice i to je problem s kojim ćemo se morati baviti u budućnosti.

'To nije lako rješavati u hodu ili preko noći. Trebalo bi obnoviti solidarnost unutar zajednice tako da više mislimo na druge, a manje samo na sebe i svoju skupinu. Morat ćemo izvući pouke za budućnost jer ovo sigurno nije posljednja kriza, pa ni zdravstvena, kojom se bavimo. Mladi, nažalost, kroz svoj životni i profesionalni vijek, zbog klimatskih promjena i drugih sigurnosnih izazova neće biti lišeni novih rizika. Kao Stožer i Vlada nastojimo voditi mlade i društvo najbolje što možemo kroz ovu krizu i kako bismo se pripremili za postpandemijski svijet i svijet novih izazova koji će biti prepun transformacija, ekonomskih i geopolitičkih, pa i kad je u pitanju naš odnos prema okolišu i prema drugim ljudima', kaže Božinović.

  • +15
Velik broj mladih zabavljao se ispred HNK u petak navečer u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

Dodao je da ovakve situacije ukazuju na nužnost pojačanog preventivnog djelovanja nadležnih službi, koje i u ovom slučaju mora biti 'u određenoj mjeri nužno, ali i oportuno i razmjerno riziku'.

'Unatoč zagovaranju kažnjavanja, represije, što se može iščitati iz pojedinih medijskih nastupa, moramo se orijentirati više prema preventivnom djelovanju. Još uvijek smatram da je represija zadnja stvar koja bi se u ovakvoj situacija trebala poticati', rekao je Božinović.

Velik broj mladih zabavlja se ispred HNK u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

'Možda to nije nešto što biste trebali u prvu ruku čuti od ministra unutarnjih poslova, ali stvarno vjerujem u preventivu, pogotovo u krizi koja traje ovako dugo. Preventiva uključuje rad nadležnih službi', zaključio je Božinović, citirajući pritom Nietzschea: 'Nemojte nikada vjerovati ljudima koji imaju moćan refleks prema kažnjavanju.'

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić
  • +6
Konferencija za medije nacionalnoga Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL