KONFERENCIJA STOŽERA

Capak: Frizeri će morati nositi masku, koristiti ogrtače za jednokratnu uporabu te dezinficirati pribor nakon svakog šišanja

26.04.2020 u 14:33

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata detektirano 14 novih slučajeva zaraze koronavirsuom, a umrla je još jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Davor Božinović osvrnuo se na popuštanje mjera koje slijedi sutra, pozivajući građane da se maksimalno informiraju o svemu i da nastave biti oprezni. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, pak, iznio je malo više detalja o tome kako će funkcionirati frizerski saloni nakon 4. svibnja

'U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo novih 14 dijagnosticiranih bolesnika, što daje ukupan broj od 2030 bolesnika u ovom trenutku', rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš. Izvijestio je da je od jučer umro jedan bolesnik, štićenik Doma za starije i nemoćne u Splitu, a ukupan broj umrlih osoba je 55.

Na respiratoru su 23 osobe, dvije više nego jučer, a ukupan broj oporavljenih je 1103, odnosno 69 više nego jučer. Prosječna životna dob oboljelih je 51,26 godina, s tim da je udio žena u ukupnom broju oboljelih 53,7 posto, a muškaraca 46,3 posto. Ukupno testiranih uzoraka je 31.622, a tijekom posljednjih 24 sata, obavljeno je 709 testiranja na koronavirus. Postotak pozitivnih na koronavius, dodao je Vili Beroš, iznosi 6,42 posto.

  • +24
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić pozvala je sve da se nastave boriti protiv epidemije i pridržavati mjera kako bi brojke novozaraženih nastavile padati. 'Za nas se kaže da smo mala zemlja za veliki odmor. Ali moram reći da smo mi u povijesti puno puta bili mala zemlja za velika djela. Pokažimo to još jednom', kazala je Markotić.

Dom za starije i nemoćne Split

Ministar zdravstva se osvrnuo i na pitanje odgovnosti zbog pojave zaraze u Domu za starije i nemoćne Split u kojem je inspekcijski nadzor utvrdio da nije bilo odstupanja u radu.

'Jučer sam rekao i mogu ponoviti da zdravstvena iinspekcija nije pronašla odstupanja, ali ako druge inspekcije nešto utvrde one mogu postupati. I sami znate da nalaz inspekcije ministarstva demografije nije gotov i treba ga pričekati', rekao je Beroš.

Na pitanje kako je moguće da nitko ne odgovara za pojavu virusa u domu za starije, Beroš je odgovorio da je riječ o bolesti koja pogađa najstarije. 'Nema države u Europi koja je obranila domove za starije', kaže Beroš.

Na ponovljeno pitanje ako su svi pratili sve preporuke i u čemu je stvar, Beroš je odgovorio da je stvar vjerojatno u virusu.

Zabrana rada nedjeljom

Ministar Davor Božinović odgovorio je na pitanje zabrane rada nedjeljom.

'Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa su donesene nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina gdje se otvara ljudima koji rade da se opskrbe. Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima stožera', rekao je Božinović.

Upute za frizere i pedikere

Postavljeno je pitanje za uslužne djelatnosti koje imaju bliski kontakt s klijentima poput frizera i pedikera.

'Sve detalje vam još ne mogu reći', rekao je Krunoslav Capak. 'U svakom slučaju budući da se radi o bliskom kontaktu, morat će nositi masku. Ogrtač će morati biti za jednokratnu upotrebu a aparat nakon svake mušterije dezinficirati. Koliko broj ljudi će se kretati ćemo tek odrediti. Ti obrtnici kreću u drugoj fazi pa ćemo se usuglasiti i prilagoditi', rekao je Capak.

Nova faza

Ministar Božinović rekao je kako sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom.

'Bit će više kretanja i može doći do novih zaraza. S druge strane razmišljamo i kako građanima omogućiti normalizaciju i vodimo računa svakodnevno o tome da se epidemiološka situacija ne pogorša. Tu borbu možemo dobiti samo uzajamnim slušanjem. Sutra se ne vraćamo životu kakav je bio prije epidemije. Za to će nam trebai puno informiranja građana i čini mi se da smo u tome uspjeli, da podignemo svijest o tome kolika je opasnost i kako možemo usporiti ovaj virus i vratiti se normalnom životu. Zato u ovoj fazi u kojoj ima više nepoznanica možda nego i od prethodne moramo učiniti sve kako ne bismo morali posezati za nekim mjerama koje nitko ne želi', rekao je Božinović.

Na pitanje ima li uputa za vjerske obrede, Capak je rekao kako one još nisu spremne.

Kada je riječ o zarazi među djecom i maloljetnicima u Hrvatskoj, Capak je otkrio da je zaraženo 46 djece u dobi do 10 godina, a 65 osoba u dobi od 10 do 19 godina pozitivno je na koronavirus.