RATNI ZLOČINI

Božinović progovorio o sastanku s Penavom, Norcu i Merčepu

12.09.2018 u 11:58

Bionic
Reading

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u utorak nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da ne odustaje od najavljenog prosvjeda protiv 'šutnje hrvatskih institucija' o ratnim zločinima u Vukovaru. U srijedu je taj sastanak komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Božinović je kazao da je pola godine prije nego što je Ivan Penava iskazao svoju zabrinutost za to kako se istražuju ratni zločini ravnatelj policije napravio radnu skupinu. Mjesec i pol nakon osnivanja skupine, kazao je, kazneno je prijavljena osoba za ubojstvo civila na Ovčari, među inima i francuskog državljanina.

'To je bilo moguće jer je tek radna skupina sistematizirala dokumentaciju koja je do tada skupljana. Ta radna skupina, koja je smještena na području Vukovarsko-srijemske županije, radi vrlo intenzivno i vjerujem da će biti rezultata zbog promijenjena načina rada. Da se u proteklih 25 godina tako pristupalo, imali bismo manje nezadovoljstva i više rezultata u rasvjetljavanju ratnih zločina i pronalasku masovnih grobnica', poručio je Božinović, javlja N1.

Dodao je da je Penava dobio informacije koje ni on kao ministar nije ranije imao jer je riječ o policijskom poslu. Podsjetio je da policija nije jedina koja u tome sudjeluje. DORH koordinira procese, a policija ima svoj dio u fazi detekcije.

'Gospodin Penava je rekao da bi volio da je do razgovora došlo ranije. Do mene nije došao takav zahtjev jer bismo se sigurno ranije sreli', kazao je Božinović.

Penava je jučer, podsjetimo, potvrdio da će se unatoč sastanku s Božinovićem 13. listopada održati najavljeni prosvjed protiv sramotne šutnje hrvatskih institucija.

Ministar Božinović komentirao je dolazak Mirka Norca na proslavu obilježavanja akcije Medački džep, zbog koje je nekadašnji general osuđen na šest godina zatvora.

  • +2
Mirko Norac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Potpredsjednik Vlade Damir Krstičević jedini je meritoran za tumačenje onoga što se događalo na tom obilježavanju... Činjenica je da je Norac presuđen, odslužio je kaznu i slobodan je građanin. Činjenica je da je general Krstičević, kao i general Norac, sudjelovao u obrani Hrvatske i da ga je pozdravio kao nekoga koga zna iz razdoblja kad je Hrvatskoj bilo najteže...', rekao je Božinović, dodavši da je HV pobjednička vojska koja je izvojevala slobodu te da je bilo grešaka, ali da one neće umanjiti veličinu te pobjede.

Odgovorio je i na pitanje o Tomislavu Merčepu, osuđenom ratnom zločincu koji je na inicijativu ministra branitelja Tome Medveda mjesec i pol svoje kazne odslužio u toplicama.

'Smatram da to ne može učiniti ministar branitelja. Iza takve odluke stoji odluka pravosuđa, suda koji je to omogućio. Siguran sam da svaki zatvorenik ima pravo na skrb kad je u pitanju zdravstvena zaštita', rekao je Božinović.