koronavirus

Božinović: Imamo preko 300 svadbi i teško je pobrojati sva okupljanja, ali sve dok su žarišta s dva mjesta nije vrijeme za akcije

29.07.2020 u 19:18

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je u srijedu poslijepodne o koronavirusu u Hrvatskoj, djelovanju Stožera i tome kako zarazu možemo držati pod kontrolom.

Božinović je kazao da su sa otvaranjem gospodarstva i svih oblika života u Hrvatskoj očekivali da će biti lokalnih žarišta. Poručio je da će dokle to bude održivo lokalna žarišta gasiti lokalno.

'I danas bi brojke bile male da nije posljedica, tj. kontakata s nekoliko svadbi i karmina u Dalmaciji. Prema nekim procjenama imamo preko 300 svadbi, teško je pobrojati sva ta okupljanja, i dokle god su žarišta s jednog ili dva mjesta, nije još vrijeme za neke akcije, odluke. Ono što radimo sada je da ukazujemo građanima da se pridržavaju temeljnih epidemioloških mjera. To nam je najbolji način da gospodarstvo i turizam idu naprijed i da sačuvamo zdravlje ljudi", rekao je Davor Božinović u razgovoru za N1.

Govoreći o kritici upotrebe maski koju je izrekao predsjednik Zoran Milanović, Božinović smatra, da maske i druge preporuke pridonose usporavanju i zaustavljanju širenja virusa.

'Nije to nikakva naša originalna mudrost, cijeli svijet je na neki način na tragu onoga što znanost sugerira, a to je da korištenje maski u zatvorenom i svih onih epidemioloških preporuka donose rezultat. Kada bi se svi pridržavali fizičke distance i nošenja maski u zatvorenom, pretpostavljam da bi govorili o nikakvom ili malom broju zaraženih. Zato sad govorimo o tome jer se i na zimu očekuje porast respiratornih bolesti', rekao je ministar.

Nizozemska nas je stavila na žutu listu, i Britanija o tome razmišlja. Božinović kaže da nam brojke olakšavaju dolazak turista u Hrvatsku i da komuniciraju da smo kao turistička destinacija sigurni.

  • +8
Nacionalni Stožer civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Govoreći o kritici djelovalanja Stožer, koju je također izrekao predjsednik, ali tu se s njim slažu i oporbene stranke, Božinović je kazao da je riječ o vrhunskim stručnjacima.

'Mi smo 24 sata dnevno fokusirani na ovu zarazu, na organizacije događaja, poput Sinjske alke, kako škola može ići na jesen... Mi imamo odgovornost da radimo, sugeriramo, donosimo preporuke. Ako netko misli da se to može raditi brže, bolje i efikasnije - neka predloži, ali nismo nikada čuli da je netko dao prijedlog', kazao je Božinović.

Na konstataciju da Milanović kaže da maske ne pomažu ministar je kazao da ne želi na taj način voditi dijaloge.

'WHO je više puta iznijela mišljenje o rukovanju, oko maski jeste bilo nekih lutanja, ali sada je znanost rekla da maske štite druge od vas. Nositi masku u društvu izraz je poštovanja prema drugom', poručio.