PET STRANACA NA JEDNOG HRVATA

Božinović: I sigurnost Hrvatske utječe na izbor destinacije stranih turista

16.09.2019 u 17:01

Bionic
Reading

Na zatvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u ponedjeljak u Zadru ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je ove godine broj dolazaka pet posto veći nego lani, a strani turisti opredjeljuju se za Hrvatsku jer i sigurnost zemlje utječe na izbor destinacije.

U prostorijama zadarske Policijske uprave danas su predstavljeni rezultati projekta “Sigurna turistička sezona 2019”.

Na jednog Hrvata u turističkoj sezoni dolazi četiri do pet turista. Unatoč takvom povećanju broja stanovnika, hrvatska policija i ostale službe ove su sezone odradile uspješan posao, rečeno je na zatvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone.

"Činjenica je da kad se dogodi neki događaj on zauzme medijski prostor i ja nemam ništa protiv toga, treba se o tome govoriti, ali to nije nešto što pokazuje nekakav negativan trend. Trend je pozitivan, u konačnici vidite da ove godine broj dolazaka u Hrvatsku je opet pet posto veći, što znači da se strani turisti opredjeljuju za Hrvatsku, a sigurnost u Hrvatskoj je sigurno jedan od elemenata koji utječe na njihovu odluku o odabiru destinacije", rekao je ministar Božinović.

Policijskim postajama na moru u sezoni kao ispomoć dolaze policajci s kontinenta, a ove ih godine bilo 256.

Zadarski župan Božidar Longin smatra kako je sigurnost zadarski brend.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša rekao je u vezi sa zloupotrebom droga na glazbenim festivalima duž hrvatske obale: "Zatekli smo dosta velik broj počinitelja, uglavnom stranaca, ali smo tu bili doista efikasni jer smo uglavnom izdavali prekršajne naloge na mjestu izvršenja prekršaja, gdje smo odmah naplatili novčane kazne i uprihodovali u državni proračun Republike Hrvatske iznos veći od dva milijuna kuna."

  • +11
Svečanost povodom završetka školovanja 14. naraštaja polaznika Policijske škole Josip Jović Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone prvi je put osnovan u lipnju 2018. radi koordiniranog i usklađenog postupanja policijskih uprava i drugih mjerodavnih tijela u sklopu provođenja mjera sigurnosti tijekom turističke sezone.