JEDNOSTAVNO TUMAČENJE

Božinović: Aplikacija 'Stop Covid-19' sigurna, prošla sve potrebne certifikate

27.07.2020 u 17:42

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je mobilna aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, "Stop COVID-19" sigurna i da je prošla sve potrebne certifikate.

"Europska komisija je rekla da zdravstvene vlasti u svakoj državi članici trebaju biti te koje upravljaju tom aplikacijom. Pojednostavljeno rečeno, to je komunikacija između dva mobitela, pri čemu onaj koji eventualno dobije poruku da je bio u blizini osobe koja je zaražena ne zna tko je ta osoba, a osoba koja je zaražena može aktivirati tu aplikaciju samo ukoliko to želi", kazao je Božinović uoči Predsjedništva HDZ-a.

Prema tome, kaže, nitko treći ne može znati ništa o njihovoj komunikaciji. "Ne može biti sigurnije, uostalom aplikacija je prošla sve potrebne certifikate", dodao je.

Upitan trebaju li predstavnici Vlade ove godine biti na obilježavanju stradanja Srba u Gruborima, Božinović je rekao da o tome nisu razgovarali, "ali se o tome može razgovarati", dodavši kako imaju kontinuirani dijalog na dobrobit svih građana Hrvatske.