PREGOVORI U VLADI

'Božićnice i regrese oduzeti i u privatnim tvrtkama!'

26.04.2010 u 12:53

Bionic
Reading

Na Markovu trgu danas je bio sindikalni dan. Na prvoj rundi pregovora o božićnicama, regresima i darovima za djecu u prijepodnevnim satima u Vladi su bili sindikati javnih službi. Nakon njih, u Banske dvore ušle su i njihove kolege iz državnih službi

Predstavnici sindikata iz javnih djelatnosti ostali su čvrsto pri stavu da neće pristati na oduzimanje božićnica, regresa i darova za djecu sve dok im Vlada ne pojasni kako će potrošiti taj novac i hoće li taj iznos biti dovoljan da se njime pomogne socijalno ugroženim građanima, kao što je najavila premijerka Jadranka Kosor.

'Ako nama budu oduzimali božićnice i regrese, zatražili smo se da se to napravi i u javnim poduzećima ali i svim zaposlenima u privatnom sektoru. Vlada bi mogla uvesti porez na sva materijalna prava iznad 1.250 kuna u privatnim tvrtkama i na taj način bi i one sudjelovale u najavljenim mjerama', rekao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja.

Prema njegovim riječima, sindikati su od Vlade zatražili i da im se na neki način kompenzirati iznos koji će izgubiti ako pristanu na oduzimanje božićnica i regresa. O detaljima na koji bi se način ti napravilo Laktašić nije htio govoriti.

Predstavnici sindikata zaposlenih u državnim službama također su poručili vladajućima da se ne misle odreći svojih materijalnih prava. Dubravko Jagić, čelnik Sindikata policije, ustvrdio je da su zaposleni u Ministarstvu unutarnjih poslova već dali svoj obol u ovoj krizi.

'Vlada danas nije izišla s nikakvim konkretnim prijedlozima tako da su ovo više bili razgovori nego pregovori', rekao je Jagić.

Ministar prometa Božidar Kalmeta, koji je vodio pregovore jer je predsjednik Pregovaračkog odbora potpredsjednik Ivan Šuker u SAD-u, bio je drugačijeg raspoloženja od sindikalista. On je uvjeren da pregovori dobro napreduju.

'Moj dojam je da su svi spremni solidarno preuzeti teret krize. Očekujem da će sindikati javnih i državnih službi pristati na naše zahtjeve', mišljenja je Kalmeta.

Vladin plan je da od neisplate božićnica, regresa i dar za djecu zaposlenim u javnim djelatnostima (liječnici, učitelji, medicinske sestre itd.) i državnim službama uštedi oko 640 milijuna kuna. Ista mjera odnosit će se i na zaposlene u državnim tvrtkama ali do sad nije bilo službene računice koliko će to još donijeti u državni proračun. Sva prikupljena sredstva, najavila je premijerka Jadranka Kosor, išla bi za pomoć nezaposlenima i socijalno ugroženim.

Pregovori sa sindikatima javnih i državih službi nastavit će se idući tjedan.