STROGI SUD NA KAPTOLU

Bozanić razveo tek 23 bračna para

16.03.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Građanski brak sklopljen kod matičara brzo se sklapa, a jednako se tako brzo može i razvrgnuti. No to ne vrijedi za one koji su brak sklopili u crkvi, a žele crkveni razvod. Kada pukne ljubav, Kaptol je neumoljiv

Prošle godine svega je 182 osobe na Međubiskupijskom sudu u Zagrebu, koji pokriva oko 2,5 milijuna vjernika, zatražilo pokretanje parnice za razvrgavanje braka ili se zanimalo za proglašavanje ništavnosti ženidbe.

U prošloj godini tek je u 23 slučaja Kaptol utvrdio ništavnost ženidbe, a 46 parova nije dobilo dozvolu za rastavu. Parnice na Kaptolu traju u prosjeku 2,8 godina.

Otvarajući sudsku godinu, kardinal Bozanić je podsjetio da su se u crkvenoj povijesti pojavljivali pokreti koji su u ime duhovne slobode odbacivali svaki zakon, no, istaknuo je, crkvene su ih vlasti uvijek opovrgavale. Ljubav ne zamjenjuje zakon, već ga provodi, odnosno ispunja i stavlja u praksu, napomenuo je, dodajući da je ljubav jedina snaga koja može prisiliti da se zakon doista provodi. Kazao je da između unutarnjega zakona duha i vanjskoga, pisanog zakona nema suprotnosti ili nespojivosti u novoj ekonomiji spasenja, nego naprotiv, postoji potpuna suradnja.

Istaknuo je da ljubav ne poništava zapovijedi, već ih čuva i izvršava te da onaj tko ljubi izvršava krajnji cilj svakoga zakona, a to je usklađivanje s voljom Božjom. 'Tako se zakon ne uzdiže na razinu koja mu se prije nijekala: da je davatelj života', rekao je Bozanić, poručivši da on ostaje sredstvo spoznavanja volje Božje.

'Dužnost da ljubimo štiti ljubav od beznadnosti i čini je blaženom i neovisnom te je na taj način štiti od sumnji da nismo u stanju ljubiti zauvijek', napomenuo je kardinal, dodajući da čovjek, da bi bio istinski slobodan, mora početi vezivati sama sebe. Kako je istaknuo, čovjek se približuje Bogu i oponaša ga kad se slobodno obvezuje ljubiti trajno.

'Prijelaz iz Staroga u Novi zavjet povijesno se dogodio jedanput zauvijek, prije dvije tisuće godina, s Isusom Kristom koji je uspostavio novi Savez svojom krvlju', podsjetio je Bozanić i dodao da se prijelaz egzistencijalnog u duhovno mora uvijek nanovo događati, u svakom vremenu i svakom vjerniku.

Nakon otvorenja sudske godine, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu predstavljen je zbornik radova s prošlogodišnjega lovranskog skupa 'Ništavnost ženidbe: procesne i supstantivne teme'. O zborniku su govorili Marko Petrak, Josip Šimunović, Zdenko Ilić, a u ime nakladnika direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić.