KAPTOLSKA OFENZIVA

Bozanić: Raskrinkajmo svjetske i domaće sitne duše!

17.04.2011 u 20:03

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić večeras je sa zagrebačkoga Ksavera, gdje je predvodio Križni put, pozvao hrvatski narod i sve građane Hrvatske da budu dostojanstveni i odlučni u raskrinkavanju laži i nepravde te da u zalaganju za zajedničko dobro budu razboriti i odgovorni pred svoje djece i svojom sadašnjošću i budućnošću, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Kardinal Bozanić je pozvao odgovorne da preispitaju svoje djelovanje te da učine sve kako bi zaštitili dostojanstvo hrvatskog naroda koji znade patiti, ali koji ne želi biti izigran i prodan za šaku srebrnjaka.

Istaknuo je kako je kardinal Kuharića upozoravao da s velikima treba razgovarati s polazišta principa, a nikada na koljenima te pozvao vodstvo hrvatske države da ispravi - ondje gdje je još moguće - možebitne propuste i učini sve što je potrebno kako bi pobijedila istina i pravednost. Jedino to može jamčiti uspostavu mira i suživota u našoj državi i ovom dijelu Europe, rekao je.

Napomenuo je kako, kao Crkva u hrvatskom narodu, čuvamo dragocjeno iskustvo da nas je u teškim povijesnim iskušenjima spasila jedino Božja pomoć, koju smo osjetili u dubokoj povezanosti s Kristovom Majkom.

'Molimo za naše generale i njihove obitelji', rekao je i pozvao na molitvu za sve žrtve nametnutog nam rata te za sve koji su gladni i žedni pravednosti.

Prihvaćajući patnju našega naroda i onih koji su ovih dana nepravedno osuđeni, molimo Gospodina da bude njihov i naš supatnik u njihovoj i našoj agoniji života, agoniji koja kroz patnju otkriva prividan sjaj, a zapravo bijedu onih koji su, kako je rekao, zbog sljepoće srca pristali biti dionicima mračne zavjere protiv istine, dobrote i ljubavi.

Ocijenio je kako se naše patnje i patnje žrtava nametnutog rata u Hrvatskoj, od 1991. do njegova završetka suobličuju i pridružuju Kristovoj patnji. 'Pozvani smo poput Krista sve činiti da istina dođe na vidjelo, premda se čini da je zgažena', rekao je Bozanić dodavši kako smo poput njega pozvani vlastitom odgovornošću, zalaganjem, dobrotom i spremnošću na žrtvu raskrinkati sve sitne duše na pozornici, u prvom redu domaćih, a i svjetskih, političkih i društvenih zbivanja, koje pod prividom blještavila ne vide svoju bijedu pred licem istinske patnje i pravednosti.

Napomenuo je kako dižući svoj glas protiv nepravde, koja je pogodila pojedince ali i cijeli hrvatski narod, kao i svakog istinoljubivog građanina Hrvatske, znamo i vjerujemo da se mir može postići samo kao djelo pravde. 'Isto tako znamo da nas ne mogu slomiti ni sve svjetske sile, ni svi domaći mešetari koji nas žele uvjeriti kako smo krivi, kako ne trebamo biti zabrinuti, kako je osuđena samo jedna politika i ništa drugo', rekao je dodavši kako u svjetlu Kristove patnje dobro znamo što je istina.