IDEOLOGIJA KRIZE

Bozanić prozvao banke zbog visokih kamata

08.04.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je uskrsnu poruku u kojoj upozorava kako se u sadašnjem društvenom trenutku veoma duboko usađuje osjećaj straha, glasno predviđaju poteškoće i nesigurnost, sve do zatvaranja u ozračje nepodnošljive budućnosti, pa se gotovo može govoriti 'o ideologiji krize'

ZAGREB - Kardinal smatra kako smo pozvani djelovati hrabro i predano u borbi protiv siromaštva i nepravde, posvuda gdje je ugrožen i obescijenjen život, jer nada koja nam je darovana obvezuje nas na obnavljanje društva, na unošenje svjetla evanđelja u naše vrijeme i prostor, kako bi svijet postao gostoljubivim domom svakom čovjeku.

"Sadašnja financijska kriza govori o dubljoj krizi sustava gospodarske, političke i kulturne moći. Pogađa pojedince, obitelji i čitava društva te sve poziva na preispitivanje načina rada i života", tvrdi Bozanić, dodajući kako je potrebno objektivno upozoriti na uzroke koji su do ovoga doveli, sa sviješću da smo kao kršćani pozvani biti nositelji nade, ne samo riječima nego i djelima.

Napominje kako su "u kontekstu ideologiziranja krize i generiranja govora koji sustavno usađuje malodušje" vjernici pozvani da, kao Crkva i kao pojedinci, svjedoče blizinu svima koji su u potrebi.

Podsjećajući kako je svako vrijeme istodobno i zahtjevno i teško, ali i radosno i lako, Bozanić navodi da kriza o kojoj se danas govori, s motrišta onoga društva koje je na ljestvici vrijednosti visoko, a negdje i najviše postavilo financijski profit, ima svoje izvorište u činjenici ograničenosti takvoga profita, u neodgovornosti i neosjetljivosti za čovjeka i za cjelovitost ljudskoga življenja.

"Profit sužen samo na financijsku korist pojedinca ili skupine te na materijalnu dobit postaje nijekanje svoga smisla, noseći sa sobom opasnost da razgrađuje sve odnose u ljudskom društvu", ističe kardinal. Dodaje kako je u Kristovu križu sadržan najveći "profit", najveće djelo za druge, ne ostavljajući sebi nikakvu materijalnu korist.

"U tome pristupu zaradi kao iskorištavanju drugoga ili nastojanju da se živi iskorištavajući druge nema mjesta. Smisao kršćanskoga života na ovom svijetu nalazi se u nastavljanju Božjega djela otkupljivanja svijeta", tvrdi Bozanić.

Upozorava kako se u društvu u kojemu izgleda sve zatvorenija mogućnost novih planova, zajedničkoga hoda i žrtve osmišljene dobrotom, gubi vedrina, polet i očekivanje novosti.

"Dobiva se dojam kao da su o svemu drugi već odlučili i da se ništa ne može promijeniti. To izaziva zatvorenost, pesimizam, povlačenje u sebe i besmisleno kruženje u samosažaljivosti", kaže, napominjući kako Uskrs, u svojoj punini neočekivane Radosne vijesti, pruža novost života sa svojim iznenađenjima, vrijednostima, među kojima se nalazi i žrtva.

Iz Kristova vazma izranja i smisao budućnosti, mijenjajući lice povijesti i dajući novi uvid u sve što narušava mir, kaže kardinal, dodajući kako uskrsnuće mijenja lice povijesti i opečaćuje ju kršćanskim biljegom.

Po Bozanićevim riječima pozvani smo djelovati hrabro i predano u naviještanju evanđelja i u borbi protiv siromaštva i nepravde, posvuda gdje je ugrožen i obescijenjen život.

Upozorava kako se na nekim razinama u odgoj djece površno i neodgovorno unose potpuno neprimjereni sadržaji, a zatim se čudimo zbog zastrašujućih posljedica nasilja i zlostavljanja. Zato poziva obitelji da budu odgovorne i ne prepuštaju svoju djecu, svoje najdragocjenije blago, kao plijen onima kojima je najmanje stalo do dobra njihove djece.

"Ekonomski i društveni potresi", kako ističe u nastavku poruke, "redovito se prelamaju na leđima radnika".

"Dok tvrtke ostvaruju profite, nema nikakvog razloga stvarati tehnološke viškove i otpuštati zaposlenike", tvrdi, dodajući kako su i banke u Hrvatskoj dužne dati veći doprinos hrvatskom gospodarstvu, osobito obiteljskom i malom poduzetništvu, ali, kako napominje, visoke kamatne stope to ne obećavaju.

Bozanić smatra da su državne i lokalne vlasti pozvane tako voditi društveni život da se potrebnim zakonima i drugim mjerama zaštite najslabiji i najugroženiji. Poziva poslodavce da prigodom zapošljavanja paze na dostojanstvo majkâ, jer, kako kaže, nerijetko se događa da se žene, majke i buduće majke zapošljava na takav način da ih se bez posebnih poteškoća brzo može i otpustiti.

U zaključnom dijelu poruke čestitajući Uskrs, kardinal Bozanić napominje: "Riječi uskrsne čestitke neka odjeknu u nosivim institucijama hrvatskoga društva i u srcima najodgovornijih za postavljanje i čuvanje temelja pravednosti, zajedništva i solidarnosti koje prepoznaje odsjaj Kristove istine".