POZIV NA BIRALIŠTA

Bozanić: Predsjednik/predsjednica treba prednjačiti domoljubljem

18.12.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je poziv svim vjernicima Zagrebačke nadbiskupije u povodu predstojećih predsjedničkih izbora, navodeći da predsjednik mora prednjačiti domoljubljem i ne smije zaboraviti branitelje. Taj poziv pročitat će se u nedjelju na misnim slavljima nakon popričesne molitve u svim župama Zagrebačke nadbiskupije, najavljeno je na nadbiskupijskoj web-stranici

U maniri progresivnih nevladinih udruga, rodno osviješteni Bozanić poručuje da su 'izbori za predsjednika/predsjednicu', koji se održavaju na  blagdan Svete Obitelji, u nedjelju 28. prosinca, građanska obveza i vjernička dužnost.

'Zato bi neodaziv na birališta značio ozbiljno zanemarivanje, a – budući da se radi o općemu dobru – u stanovitoj mjeri i grijeh propustom', ocijenio je Bozanić.

Objasnio je da je riječ o obvezi jer je to doprinos u 'zauzimanju za hrvatsko društvo da u njemu žive kršćanske vrjednote, koje mi smatramo najčvršćim i najpouzdanijim temeljem za boljitak naše Domovine'.

Bozanić podsjeća da predsjednik/predsjednica države predstavlja Hrvatsku, a ta dužnost nije svodiva na neku administrativnu ili dnevnopolitičku ulogu.

S obzirom da je osoba na na čelu hrvatske države, između ostalog, nositeljica identiteta Hrvatske i 'širiteljica istine o njenoj prošlosti, osobito o žrtvi koju je Hrvatska podnijela na putu do slobode, kako zbog strahota totalitarizama dvadesetoga stoljeća, tako i zbog strašne agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu, kada su obranom Domovine postavljeni temelji naše suverene hrvatske države', važno je da predsjednik/predsjednica ne zaboravi hrvatske branitelje i ljudske žrtve.

'Svojim ugledom i ulogom, osoba koja obnaša tu časnu službu pozvana je prednjačiti iskrenim domoljubljem... Poštujući pluralnost društva, kao vjernici tražimo od budućeg predsjednika/predsjednice da se zauzima za pravo na život od začeća do naravne smrti, kao i da ima jasnu sliku o tome da je brak životna zajednica muškarca i žene', nastavlja Bozanić.

Vjernici, po njemu, ne bi trebali tražiti idealnu osobu, jer bi se mogli obeshrabriti. 'Životna realnost od nas traži da budemo mudri i razboriti te da biramo onu osobu koja nam se u ovom povijesnom trenutku čini boljom, jer to je naš glas za Hrvatsku, za njezin život koji se nastavlja nakon izbora', naveo je Bozanić, poručujući vjernicima da im ne bude teško uložiti napor dolaska na birališta imajući pred očima dobro svoje Domovine.

'Našu Domovinu i sve njezine stanovnike preporučujem nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, svetom Josipu zaštitniku Hrvatske i blaženom Alojziju Stepincu. Sve vas u Gospodinu pozdravljam i blagoslivljam', izvijestio je Bozanić.

Cijeli poziv možete pročitati ovdje