daN DRŽAVNOSTI

Bozanić: Ljubav se u kršćanstvu iskazuje i ostajanjem uz Domovinu

25.06.2018 u 12:38

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić upozorio je u ponedjeljak u povodu Dana državnosti na važnost dijaloga i suradnje između nositelja vlasti i građana u obnovi odgovornosti što je kao građani i kršćani imamo za hrvatsko društvo i Domovinu, posebno upozorivši na važnost postojanja nade u budućnost za mlade naraštaje

"Dan hrvatske državnosti uvijek iznova potiče na obnovu zahvalnosti Gospodinu i svima koji su svojim žrtvama pridonijeli ostvarivanju slobode naroda, izgradnji mira i pravednosti, da bi život bio otvoren punini svoga smisla", rekao je Bozanić predvodeći svečanu misu za Domovinu u Crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem Gradu.

"No, to je ujedno i dan koji poziva na obnovu odgovornosti što je kao građani i kršćani imamo za hrvatsko društvo i Hrvatsku domovinu, osobito u trenutcima nejasnoća, previranja i prijetnja kojima se utemeljujuća polazišta pokušavaju zamagliti ili dokinuti", upozorio je kardinal.

Ti se naglasci i odnosi na stanovit način slijevaju i zrcale u Evanđelju, u Isusovim riječima, koji je upozorio da zajednički život ljudi treba ustroj, treba ustanove, kako političke i gospodarske, tako i društvene i vjerske, koje uređuju i štite određene vrjednote, zemlju i domovinu, a time i život građana.

"Nije dopušteno i nije pravedno zanemariti te prisutnosti. Nijedna vremenita zbilja, nijedan politički, društveni ili gospodarski sustav nikada nije savršen. Može i mora se poboljšavati i jačati u korist čovjeka, u dijalogu i suradnji između nositelja vlasti i građana, zauzimanjem, umnošću, poštivanjem zakonitosti i hrabrošću, a ponajviše moralnom ispravnošću. To zahtijeva pravednost", rekao je Bozanić.

Poštovati savjest, njegovati nadu te ljubiti Domovinu i ostati u njoj

Ovogodišnji se Dan državnosti slavi u ozračju dvadesete obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, u čijemu životu i djelu, kako je rekao, nalazi nadahnuće za tri poticaja ključna za život hrvatskoga naroda: poštovati savjest, njegovati nadu te ljubiti Domovinu i ostati u njoj.

"Snaga neke zajednice očituje se u slobodi, usklađenoj s Božjom voljom, a sloboda svoje najjače uporište ima u slobodi savjesti. I za našu Hrvatsku je upravo u tome njezina snaga. Stoga je pogubno slušati svjedočanstva kada se u gospodarskome, političkome ili pak kulturnom životu savjest drugoga čovjeka ne poštuje", rekao je kardinal.

  • +16
Kardinal Bozanić predvodio misu za domovinu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Upravo je kroz kardinala Stepinca snažno progovarala nada, nasuprot osjećaju "bespomoćnosti pred umreženim strukturama koje nadilaze granice stranaka i država, a koje onemogućuju živjeti hrvatsko zajedništvo i poticati napredak, buditi snagu za dobra djela".

"Kada se sustavno urušava smisao, kada se ponavljano susrećemo s postupanjima koja zatvaraju vrata dobru, tada se svaki put čini neprohodnim i svaki odgovor nedostatnim, što naročito pogađa mlade naraštaje, koji vape: Ne oduzimajte nam nadu! Upravo oni trebaju čvrste oslonce kakve možemo i dalje naći u ljudima koji su branili Domovinu, dok je u njoj razarana svaka mogućnost života, a ponajviše nada".

Što je ono što u nas usporava željeni napredak?

Poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava nas s raznim izazovima, no naša je Domovina obdarena plodnom zemljom, čistim vodama, sinjim morem i plodovima, pa se nameće pitanje: što je ono što u nas usporava željeni napredak? "Nažalost, silnici i sebične interesne skupine skloni su lomiti svaku novu iskru nade, obeshrabrujući pokušaje da se gradi na istini", upozorio je.

  • +18
Predsjednica, premijer i predsjednik Sabora položili vijence na Mirogoju Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Osvrnuvši se na neka često ponavljana pitanja o tome štiti li naše zakonodavstvo na gospodarskom području malog čovjeka ili interesne skupine i lance moćnog kapitala, zašto toliki u dobronamjernim pokušajima nailaze na nerazumljive zapreke te obeshrabreno posustaju te suočava li se hrvatsko društvo na institucionalnoj razini studijski, ozbiljno i politički djelotvorno s demografskom krizom u kojoj se nalazimo, kardinal Bozanić euharistijsko slavlje za Domovinu zaključio je molitvom za Hrvatsku domovinu i pozivom na prisjećanje Isusovih riječi "Ostanite u meni i ja u vama; ostanite u mojoj ljubavi".

Na misi su bili i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri, apostolski nuncij mons. Giuseppe Pinto, pripadnici hrvatske vojske i policije, predstavnici sudbene vlasti, znanstvenih i kulturnih institucija te mnogobrojni građani.