ALELUJA

Bozanić će posjetiti Staru Gradišku i Jasenovac

17.06.2009 u 11:01

Bionic
Reading

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i njegovi pomoćni biskupi te svećenici Zagrebačke nadbiskupije pohodit će 24. rujna ove godine Staru Gradišku, Jasenovac i Petrinju, priopćio je Ured Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću

Kako je najavio Nadbiskupski duhovni stol, u Staroj Gradiški pohodit će nekadašnje mjesto stradavanja i zatočeništva, ali i sadašnje mjesto izgradnje nove crkve, a u Jasenovcu župnu crkvu i spomen-područje koncentracijskog logora. U Petrinji će, u novoj crkvi, koja je izgrađena na mjestu do temelja porušene župne crkve tijekom agresije na Hrvatsku, u svećeničkome zajedništvu slaviti euharistiju.

Kada su kardinala Bozanića u travnju ove godine učenici zagrebačke 7. gimnazije pitali kada će posjetiti Jasenovac, on je odgovorio: 'Sve u svoje vrijeme.' Čini se da je procijenio da je 24. rujan vrijeme za taj dugoočekivani posjet.

Zagrebačka nadbiskupija izvijestila je danas o objavi Proglasa o proslavi Svećeničke godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u kojemu stoji da će se Zagrebačka nadbiskupija 19. lipnja, na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova i na Dan svećeničke posvete proslave Svećeničke godine, slijedeći poticaje Svetoga Oca, pridružiti slavlju Svećeničke godine na razini sveopće Crkve, u koje će istoga dana Katoličku crkvu uvesti papa Benedikt XVI, slaveći svečanu večernju misu u bazilici sv. Petra u Rimu.

U tom je proglasu, kako se navodi, najavljeno da će u rujnu ove godine na nadbiskupijskoj razini biti organizirano svećeničko hodočašće, u kojemu će posebno mjesto imati svijetli likovi svećenika koji su svojom žrtvom i svjedočanstvom vjernosti Kristu i Crkvi kroz razne nedaće u daljoj i bližoj prošlosti ostali istinsko nadahnuće novim naraštajima.