PRIJETI MU I SMRTNA KAZNA

Bostonski bombaš branit će se mentalnim stanjem i godinama

21.04.2013 u 10:16

Bionic
Reading

Odvjetnici preživjelog bostonskog bombaša Džohara Carnajeva optužnicu protiv svog branjenika, u kojoj bi mogla biti zatražena i smrtna kazna, najvjerojatnije će pokušati ublažiti pravdajući ga njegovim mentalnim stanjem i godinama, izjavili su u subotu pravni stručnjaci

Carnajev (19) je uhićen u petak navečer nakon opsežnog potjere i još uvijek je u bolnici pod stražom. On i njegov brat, Tamerlan (26) osumnjičeni su za postavljanje bombe na prepun cilj maratona koji se u Bostonu održao u ponedjeljak, pri čemu je ubijeno troje i ranjeno 176 ljudi.

Tamerlan je poginuo u petak nakon razmjene vatre s policijom, a njegov brat još nije optužen.

Prema informacija koje je objavio CNN, preživjeli osumnjičenik za bombaški napad u Bostonu pretrpio je jaku ozljedu grla. Postoji mogućnost da možda više uopće neće moći govoriti što bi moglo stvoriti veliki problem za istražitelje koji ga pod svaku cijenu žele ispitati i saznati pod čijim su vodstvom krenuli u napad i da li su djelovali samostalno ili su imali pomoćnike.

Neki republikanci u Kongresu, uključujući i senatore iz Južne Karoline i Arizone, zatražili su od demokratskog predsjednika Baracka Obame da se Carnajevu sudi kao neprijateljskom borcu, potput osumnjičenih za terorizam koji se nalaze u Guantanamu, zatvoru u pomorskoj bazi na Kubi.

To bi uvelike ograničilo mogućnosti njegove pravne zaštite i omogućilo da mu se sudi pred vojnim, umjesto civilnim sudom.


No, odvjetnici ističu da se Carnajevu može suditi jedino kao američkom državljanu uhićenom na američkom tlu. Iako je etnički Čečen on je kao dječak emigrirao iz Rusije i američki je državljanin.

Američki predsjednik Obama izjavio je nakon uhićenja da će Sjedinjene Države istražiti i saznati jesu li dvojica čečenske braće djelovala sama pri napadu na Bostonski maraton ili su imala pomoć.