DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Bošnjaković komentirao zvižduke tijekom njegova govora u Brezovici

22.06.2018 u 14:13

Bionic
Reading

Izaslanik predsjednika Vlade na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je, komentirajući negodovanje dijela okupljenih tijekom njegova govora na skupu, kako to nije bilo ni mjesto ni vrijeme za strančarenje i produbljivanje razlika, koje sasvim sigurno postoje.

"Mislim da danas ovdje nije bilo ni mjesto ni vrijeme za strančarenje i za produbljivanje razlika, koje sasvim sigurno postoje. Ono što sam u svom govoru i rekao, moramo biti objektivni i vrednovati povijest kako je to i bilo. Ja sam u ime institucija u svom govoru afirmirao antifašizam koji je u temeljima hrvatske države. Međutim, ono što se dogodilo 1945. sigurno nije ono što su hrvatski građani i hrvatski narod očekivao. Dogodilo se da su se pod takvim državnim uređenjem događale stvari gdje su određene skupine ispaštale, gdje su se trpile nepravde i to i danas ljudi znaju i tako to trebamo vrednovati", rekao je Bošnjaković.

Na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao kako treba jasno odrediti što je hrvatski antifašizam, a što komunizam.

"Hrvatska je dala besprijekorni doprinos antifašističkom pokretu, 5 korpusa od 11. Imamo sreću da je jedan od utemeljitelja hrvatske države, uz hrvatske branitelje, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio istaknuti član antifašističkog pokreta. Sve ono što je u antifašističkom pokretu bilo od 1941. do 1945. godine je besprijekorno, čisto kao suza, a od 1945. do 1990. godine, ako je bilo zločina komunističkog režima, krivci za to trebaju odgovarati", rekao je Bandić.

Dodao je kako se Europa temelji antifašizmu i to je civilizacijski doseg, a nacizam i fašizam su najveće zlo koje se čovječanstvu moglo dogoditi.

  • +19
U šumi Brezovica proslavljen Dan antifašističke borbe Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL