ANALIZA ANTE SRZIĆA

Bosna i Hercegovina - država koje nema

11.05.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Situacija u Bosni i Hercegovini najteža je od završetka rata. Vlast na državnoj razni još uvijek nije formirana od izbora u listopadu prošle godine, a ne postoje naznake da bi se to moglo brzo dogoditi. Situacija je vrlo komplicirana te velike sile, koje nadziru provedbu mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, podijeljene su oko toga kako bi se trebalo postaviti prema trenutnoj situaciji

Najnovija zavrzlama nastala je oko želje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da provede referendum o legalnosti suda i tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Tome se protivi visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu koji je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda rekao da je riječ o otvorenom kršenju Daytonskog sporazuma koje predstavlja prijetnju cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

U Dodikovu obranu, naravno, stala je Rusija koja ima predstavnika u Vijeću sigurnosti s pravom veta, ali i u Vijeću za provedu mira (PIC), koje nadzire rad visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Dodik već dugo spekulira o mogućem referendumu o odcjepljenju Republike Srpske i ovaj napad na institucije Bosne i Hercegovine je prepoznat kao put u tom smjeru. Dodik ima i drugi cilj - odlazak visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine, a uz podršku Rusije nada se da će ga u ovom sukobu barem trajno oslabiti.

Naime, visoki predstavnik može smjenjivati dužnosnike kako želi, ali i donositi zakone ako se o njima ne može postići dogovor lokalnih dužnosnika. Na Dodikovu stranu stao je i Dragan Čović i HDZ BiH, iz svojih vlastitih interesa. Njih je SDP BiH izbacio iz koalicije koja je formirala vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine. I u tom slučaju je presudio Inzko, koji je ozakonio vlast predvođenu SDP-om, iako su u Domu naroda Federacije u klubu zastupnika iz reda hrvatskih zastupnika imali potporu petero od 17 zastupnika, a po zakonu je potrebna jedna trećina. Zbog toga bi najjača hrvatska stranka u BiH također na neki način regulirala neograničene ovlasti. Enver Kazaz s Filozofskog fakulteta u Sarajevu za Dnevnik 3 HTV-a je rekao da je Dodikova politika 'dovršetak rata u političkom prostoru'.

Dodiku je Inzko dao rok do četvrtka da povuče odluku ili će je on sam poništiti, ali predsjednik Republike Srpske je izjavio da ne namjerava odustati. Štoviše, prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, u Republici Srpskoj imaju pripremljen i plan B u slučaju da Inzko poništi odluku o održavanju referenduma - povući će sve srpske predstavnike iz državnih institucija i tako u potpunosti blokirati njihov rad, ali i jednostavno ne priznati njegovu odluku. Teško je predvidjeti kako će se završiti ova velika kriza koja je na svom koncu može u potpunosti urušiti funkcioniranje države Bosne i Hercegovine.

Koliko je situacija u susjednoj državi očajna, možda se najbolje ogledava u ocjenama nekih stranih analitičara da bi BiH odmah srnula u rat i da se ljudi nisu umorili od ratovanja.