OTVARA SE RUDNIK

Bosanci ponovno kopaju zlato

04.07.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Nakon više od 70 godina rudnik zlata i srebra u Bakovićima kod Fojnice u Bosni i Hercegovini trebao bi ponovo biti aktiviran. Njihova vrijednost mjeri se stotinama milijuna dolara. Prema svim stručnim analizama, na ovom području postoje nalazišta s oko pet tona rude iz koje se dobiva zlato i srebro

Rudnik Bakovići kod Fojnice jedno je od najpoznatijih nalazišta zlata i srebra u jugoistočnoj Europi. Do 1939., do kada je rudnik bio aktivan, iz njega je izvađeno preko 2.000 kilograma čistog zlata i puno više srebra.

Vlasti Federacije BiH odlučile su ponovo pokrenuti eksploataciju zlata i srebra iz tog nalazišta, jer će to, po njihovu mišljenju, doprinijeti razvoju tog kraja, kao i punjenju budžeta, piše Slobodna Evropa. Mještani fojničkog sela Bakovići pozdravili su mogućnost aktiviranja rudnika, ali uz određene uvjete.

'Treba voditi računa i treba znati kakva će biti eksploatacija, hoće li to biti površinski kopovi - iako oni tvrde da će to biti dubinska bušenja suvremenim metodama, da ne bi puno utjecali na životnu sredinu i da se ne bi uništila šuma i napravilo ruglo. Jer, što bi značilo kada bi sada u Bakovićima svaki dan kamioni prolazili i prašina se dizala?' kazao je predsjednik Vijeća Mjesne zajednice Bakovići Tomislav Bošnjak.

Nevres Jemendžić, predstavnik Općine Fojnica, kaže da će ovaj projekt višestruko doprinijeti razvoju ove lokalne zajednice.

Ostalo je još da se pričeka konačno donošenje zakona o koncesijama FBiH, nakon čega će biti raspisan međunarodni natječaj za izbor koncesionara. Koncesija će biti dodijeljena kompaniji koja bude ponudila najviše novca.

Osim financijskih efekata, aktiviranje Rudnika Bakovići doprinijet će i u znanstvenom smislu, jer će se ovaj kraj, koji oduvijek poznat po rudnom bogatstvu, i adekvatno istražiti, piše Slobodna Evropa.