hrvatska eurozastupnica

Borzan imenovana izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju: Neću stati dok ne osiguram da građani dobiju najbolje za svoj novac

02.09.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Hrvatska eurozastupnica te potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan, imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, izvijestio je u srijedu njezin osječki ured

Borzan poručuje da će joj glavni cilj biti povećanje trajnosti proizvoda i zabrana ugrađenih kvarova kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac.

Komisija je po njezinim riječima još u ožujku objavila vrlo ambiciozan prijedlog povećanja održivosti europskog gospodarstva pa je pred njima puno posla. "Želimo smanjiti odlaganje otpada u okoliš, prije svega elektroničkog otpada, namještaja, tekstila i građevinskog otpada", pojasnila je Borzan dodajući kako je cilj "osnažiti gospodarstvo stvaranjem novih radnih mjesta u zelenim djelatnostima".

Ističe kako je najvažnije da "potrošač zna točno kakav proizvod kupuje, koliko će trajati, koja je mogućnost da se u slučaju kvara popravi i koliko će ga to koštati".

To su, napominje Borzan važni elementi koje industrija sada nije dužna dati, a koji bi značajno mogli smanjiti količinu otpada u okolišu. Po podacima koje je iznijela čak 87 posto građana smatra da bi proizvođači elektroničkih uređaja trebali omogućiti lakši popravak.

Upozorava kako su neki nacionalni sudovi "već kaznili proizvođače koji namjerno ugrađuju kvarove u uređaje kako bi primorali korisnike da kupe nove odmah po isteku jamstva".

Pregovori će biti teški, industrija već pokazuje otpor

Kako ističe, aktivnostima se planira zahvatiti što širi raspon proizvoda, a "iduće godine bi trebali imati dugo očekivani prijedlog da se uvede isti punjač za sve manje elektroničke uređaje".

Također, rade i na razvijanju oznake popravljivosti po kojoj bi kupac lako mogao procijeniti isplati li mu se kupovati neki proizvod na osnovu očekivanog trajanja, dostupnosti i cijene rezervnih dijelova, dok bi oni koji svoje stare uređaje poprave ili vrate proizvođaču trebali dobiti financijski poticaj.

Borzan smatra da će pregovori biti jako teški jer industrija već pokazuje otpor, posebno u pogledu zabrane ugrađenih kvarova i oznaka trajanja uređaja, ali da su unatoč pritisku već ostvareni rezultati "u izjednačavanju kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU".

"Neću stati dok ne osiguram da građani dobiju najbolje za svoj novac", poručila je Borzan.