šef europske diplomacije

Borrell odlazi na razgovore u Ankaru

03.03.2020 u 10:40

Bionic
Reading

Šef europske diplomacije Josep Borrell posjetit će Ankaru u utorak kako bi razgovarao s turskim čelnicima o sve većem priljevu migranata na granicama EU-a i Turske te o ofenzivi sirijske vojske u Idlibu, objavio je u utorak Borrellov ured

Ankara podržava pobunjenike u Idlibu, a nakon ofenzive sirijske vojske i pogibije tridesetak turskih vojnika, Turska je u petak poručila da neće zaustavljati migrante koji krenu prema Europi.

Grčka optužuje Ankaru da pomaže migrantima koji dolaze na grčko-tursku i grčko-bugarsku granicu.

Borrell i povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčić razgovarat će s visokim turskim dužnosnicima o "eskalaciji" u Idlibu te o "humanitarnim posljedicama za civile na terenu, kao i o situaciji sa sirijskim izbjeglicama u Turskoj", stoji u priopćenju ureda visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Borrell i Lenarčić boravit će u Ankari do srijede.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i Europskog parlamenta David Sassoli, kao i Andrej Plenković, premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a, u utorak će posjetiti grčko-tursku granicu. Uz obilazak granice oni će se sastati s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Na grčko-turskoj granici, po podacima UN-a, nalazi se 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske.