DOKAPITALIZACIJA SLOBODNE

Borovec: Bili smo u EPH i nismo ništa našli

Bionic
Reading

Kriminalistička policija dva je puta po nalogu državnog odvjetništva bila u Europapress holdingu (EPH) i razgovarala s više osoba, doznaje se od načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca.

"Na zahtjev zagrebačkoga Županijskoga državnog odvjetništva, naši djelatnici su dva puta bili u EPH-u i obavili potrebne obavijesne razgovore. Nismo utvrdili elemente kaznenog djela niti su podignute ikakve kaznene prijave", rekao je Borovec. Na pitanje što je bio predmet interesa policije kratko je odgovorio da su obavijesni razgovori bili povezani sa "Slobodnom Dalmacijom", splitskim dnevnikom koji je EPH preuzeo 2005.
"Sve prikupljene informacije proslijedili smo državnom odvjetništvu i za policiju je posao u EPH-u gotov, osim ako državno odvjetništvo ponovno nešto ne zatraži", rekao je Borovec.

EPH će podnijeti prijavu zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela

Od pravne zastupnice te medijske kuće Tamare Sardelić doznaje se da je ispitivanje bilo vezano uz skupštinu "Slobodne Dalmacije", održanu krajem prošle godine, i postupak upisa u sudski registar. "Što se tiče EPH", izjavila je Tamara Sardelić, taj je postupak pravomoćno završen te je time završen i za EPH. Rekla je i kako ne zna s koliko osoba je policija razgovarala i što je u tim razgovorima rečeno. Odvjetnica Sardelić najavila je i da će u ime EPH podnijeti kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela. "Prijavu ćemo podnijeti protiv osobe koja već deset godina širi laži i lažno prijavljuje Slobodnu Dalmaciju i EPH", kazala je, ne želeći otkriti o kojoj osobi je riječ.

EPH je većinski udio povećao sa 72,02 na 91,73 posto kada je dug Slobodne pretvorio u vlasnički udio u tvrtki. Upravo to povećanje udjela osporavaju mali dioničari tvrdnjom da je za tu dokapitalizaciju iskorišten prijenos EPH-ovog udjela u Adriatica.netu na Slobodnu, piše Nacional.hr

Kako Nacional doznaje, cilj istrage policije prema nalogu Državnog odvjetništva je sumnja u gospodarski kriminal vezan uz dokapitalizaciju Slobodne Dalmacije.

Naime, neki od malih dioničara podnijeli su tužbe Trgovačkom sudu u Splitu i Vrhovnom sudu, kojima traže ukidanje odluka

Matijašević: Bogu hvala!

'Moj komentar na policijsku istragu u Slobodnoj može stati u dvijeriječi nakon kojih će vam sve biti jasno: Bogu hvala! Ja sam kao član Upravnog odbora Fonda već upozoravao na nepravilnosti, prije svegavezane uz Adriatica.net. Kako je Fond zaključio da nema ničega spornog,a ja se s time nisam složio, 17. srpnja sam podnio kaznenu prijavu.Zato još jednom ponavljam, Bogu hvala što se nešto napokon zakotrljalopo tom pitanju i nadam se da je jedan od razloga što je policijakrenula u istragu i moja prijava', izjavio je za Nacional sindikalac Ozren Matijašević.

Skupštine Slobodne Dalmacije. Na toj je Skupštini najprije smanjen temeljni kapital Slobodne i zatim je povećan u korist EPH, a na štetu malih dioničara.

Bermudski trokut EPH, Adriatica.net i Slobodna

Krajem prošle godine EPH je od Slobodne Dalmacije potraživao gotovo 264 milijuna kuna, a ta su sredstva, koja su nastala uvozom roto papira i prijenosom udjela među tvrtkama, iskorištena za dokapitalizaciju EPH.

EPH je većinski udio povećao sa 72,02 na 91,73 posto kada je dug Slobodne pretvorio u vlasnički udio u tvrtki. Upravo to povećanje udjela osporavaju mali dioničari tvrdnjom da je za tu dokapitalizaciju iskorišten prijenos EPH-ovog udjela u Adriatica.netu na Slobodnu, a kao vrijednost te dokapitalizacije navedeno je 73 milijuna kuna.

Od širenja Adriatica.neta do propasti

Zanimljivo je da je EPH samo devet mjeseci ranije za 50 posto udjela u Adriatica.netu platio samo 30 milijuna kuna. Tada su razliku u vrijednosti udjela pravdali poslovnim širenjem Adriatica.neta. No takvo objašnjenje baš i ne stoji, jer se samo nekoliko mjeseci kasnije Adriatica.net našao u teškim financijskim problemima, a govorilo se i o propasti te turističke agencije.