EUROPSKI PARLAMENTARAC

'Borite se protiv korupcije i držite financijske discipline!'

24.06.2010 u 12:27

Bionic
Reading

Hrvatska se mora ozbiljno boriti protiv korupcije i držati se financijske discipline kako ne bi ponovila greške nekih članica EU-a, izjavio je u četvrtak u Zagrebu Luigi de Magistris, predsjednik Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta

'Naglasili smo potrebu nulte stope tolerancije prema korupciji u korištenju europskih fondova i kako izbjeći ponavljanje grešaka nekih članica', rekao je Luigi de De Magistris nakon sastanka s predsjednikom saborskog Odbora za financije i državni proračun Goranom Marićem

'Hrvatska to mora uzeti ozbiljno, a mi je ohrabrujemo u izgradnji administrativnih kapaciteta u borbi protiv korupcije', dodao je De Magistris koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Bruxelles je svojedobno zaustavio dotok sredstava iz europskih fondova novopridošlim članicama Bugarskoj i Rumunjskoj zbog nenamjenskog trošenja novca i raširene korupcije u državnoj upravi.

EU i MMF paketom pomoći od 110 milijardi eura pokušavaju pomoći Grčkoj koja je zbog financijske i proračunske nediscipline proteklih godina nagomilala dug od oko 300 milijardi eura.

Marić je na upit novinara komentirao najnoviju ocjenu izvršnog odbora MMF-a koji je pohvalio Vladin program gospodarskog oporavka i brzu reakciju na globalnu krizu, ali i upozorio na potrebu daljnjih fiskalnih prilagodbi i strukturnih reformi.

'Izvješće MMF-a ohrabruje i pokazuje da je Hrvatska na pravome putu', rekao je Marić i dodao da Vlada ustraje na strategiji smanjenja rashoda u BDP-a.