SUSRET S MESIĆEM

Boris Tadić u rujnu dolazi u Hrvatsku

18.06.2009 u 20:37

Bionic
Reading

Hrvatska i Srbija trebaju i dalje produbljivati bilateralne odnose jer su oni u političkom, sigurnosnom i ekonomskom smislu pretpostavka stabilnosti zapadnog Balkana, rekli su predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Srbije Boris Tadić u četvrtak u Novom Sadu, na bilateralnom susretu pred summit šefova srednjoeuropskih država.

Dvojica predsjednika ponovili su da je zajednički cilj zemalja regije članstvo u EU te da se one međusobno trebaju podupirati na tom putu. "Mi imamo tu praksu da se sastajemo na margini svih multilateralnih skupova gdje se nađemo te uvijek razmijenimo mišljenja i ona su korisna za obje strane", rekao je Mesić u zajedničkom obraćanju novinarima nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom.

Mesić je istaknuo kako je jedna od tema razgovora bilo pitanje povratka izbjeglih iz Hrvatske koji su u Srbiji, naglasivši da se oni trebaju vratiti u Hrvatsku čiji su građani. "Hrvatska u svijetu može biti predstavljena kao zrela demokracija onda kad njezini građani sa sigurnošću i u sigurnosti dolaze u Hrvatsku, reguliraju svoj status i na kraju se vrate u svoje kuće, gradove i sela", izjavio je hrvatski predsjednik. Govoreći o tajnim optužnicama i popisima osumnjičenih za neka kaznena djela počinjena u vrijeme rata, predsjednik Hrvatske rekao je da je napravljen sporazum sa nadležnim organima u Srbiji i Crnoj Gori da se slučajevi onih koji se u Hrvatskoj žele procesuirati, a ne mogu biti izručeni niti iz Srbije niti iz Crne Gore, predaju državnim odvjetništvima u tim zemljama. "Onaj tko je kriv neka se procesuira, onaj tko nije neka bude oslobođen jer to je jedini način da uspostavimo do kraja dobru suradnju", istaknuo je Mesić.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić novinarima je rekao kako vjeruje da će Hrvatska prva u regiji ući u EU te da će ona istodobno za sobom povući i ostale zemlje regije u tom procesu. Na sastanku je, kako je dodao, bilo riječi i o rješavanju pitanja granice između dvije zemlje, te je dogovoreno da trenutačno rješenje, koje ima privremeni karakter, treba ostati i nadalje, te da se ide u pravcu rješavanja tog pitanja u duhu dobrosusjedstva i suradnje.

Ja sam prihvatio poziv predsjednika Mesića da dođem u posjet Hrvatskoj i taj posjet će biti početkom rujna. To će biti prilika da imamo razgovore ne samo u Zagrebu već i u nekim drugim mjestima u Hrvatskoj i još jednom pokažemo kako odnosi dvaju naroda idu uzlaznom putanjom", dodao je srbijanski predsjednik. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić doputovao je u četvrtak popodne u Novi Sad, gdje će u petak sudjelovati na 16. sastanku na vrhu šefova država srednje Europe koji traje od 18. do 21. lipnja.

Mesić će, kako je najavljeno, u petak prijepodne neposredno prije otvaranja summita razgovarati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom. Mesić bi se potom, nakon otvaranja skupa, na plenarnoj sjednici trebao obratiti okupljenim šefovima država.

Pored predsjednika Srbije, Hrvatske i Italije na skupu će, kako je najavljeno, sudjelovati i predsjednici Austrije Heinz Fisher, Bugarske Georgi Parvanov, Moldavije Vladimir Voronjin, Češke Vaclav Klaus, Makedonije Đorđi Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović, Poljske Lech Kaczynski, Slovačke Ivan Gašparovič, Slovenije Danilo Tuerk, Ukrajine Viktor Juščenko i predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović. Tema skupa bit će zajednički rad na svladavanju izazova vezanih uz gospodarstvo, energetska pitanja i europske integracije, o čemu se također razgovaralo i na prethodnom summitu šefova država središnje Europe, održanom prošle godine u makedonskom gradu Ohridu.