NASTAVAK RATA DRUGIM SREDSTVIMA

Boris Tadić u BiH otvorio školu Srbija

09.09.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predsjednik Srbije Boris Tadić otvorili su u utorak na Palama novosagrađenu Osnovnu školu Srbija

Dodik i Tadić su, predajući školu mladim naraštajima, poželjeli da iz nje izađu veliki mislioci, znanstvenici, ljudi koji će doprinositi jedinstvu i slavi srpskog naroda, prenosi Pincom.info. Vlada Srbije obećala je dati sredstva za izgradnju dvorane za tjelovježbu uz ovu školu.

Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić izrazio je javno negodovanje jer je razlog Tadićevog boravka na Palama ceremonija otvaranja škole pod nazivom Srbija, čime se izravno krši princip konstitutivnosti naroda koji je utemeljen presudom Ustavnog suda BiH još 2000. godine.

'Naziv javne ustanove po državi koja je prema njenom Ustavu 'država srpskog naroda' jasno 'stavlja naglasak na srpsko svojstvo' te ustanove, što je Ustavni sud BiH ocijenio kao izravno kršenje Ustava BiH.

S obzirom na te činjenice, dr. Silajdžić će zatražiti da se Predsjedništvo BiH u cilju zaštite suvereniteta Bosne i Hercegovine očituje o ovim koordiniranim potezima Srbije i entiteta RS koji znatno ugrožavaju mir i stabilnost u području. U vezi s nazivom škole od Ustavnog suda BiH će se uskoro zatražiti ocjena ustavnosti tog naziva.