HRVATSKI ANALITIČARI

Boris Tadić je talac kosovskih Srba

29.09.2011 u 07:04

Bionic
Reading

Sukob na graničnom prijelazu Jarinje između Kosova i Srbije ne bi trebao prerasti u još jedan balkanski rat, u prvom redu zbog strane vojne nazočnosti u tom području, ali u nekoliko idućih epizoda moglo bi doći do daljnje eskalacije. U sukobu između KFOR-a i lokalnih Srba u utorak ozlijeđeno je više od deset ljudi

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula smatra da situacija u kojoj su se našli akteri kumovala nedefiniranost stanja oko Kosova te zbog toga očekuje nastavak daljnju eskalaciju na sjeveru Kosova. Prema njegovom mišljenju, Europska unija treba konsolidirati stav o Kosovu, a Srbija i službena Priština nužno trebaju mijenjati politiku jer sadašnja neće dovesti do mira. 'Sadašnja situacija izgleda kao da svatko pokušava demonstrirati snagu kako bi kasnije što manje morao popustiti', govori bivši ministar.

'Cijela stvar oko pokušaja Prištine da ostvari punu kontrolu nad graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak sa Srbijom i tako konačno odvoji srpske enklave na Kosovu od Beograda, išla je prema rješenju u kojem će međunarodne snage (KFOR) zauzeti sporne punktove. Nije bilo vjerojatno da će KFOR popustiti pod pritiskom Srba sa sjevera Kosova', rekao je vojni analitičar Igor Tabak.

Srbija nema drugih opcija nego biti pristojna, nastavlja on, jer očekuje dobivanje statusa kandidata i datum početka pregovora s Europskom unijom. 'To, naravno, ide na ruku Prištini', dodaje Tabak.

Picula smatra da je srpski predsjednik Boris Tadić talac trenutne nedefinirane situacije Kosovu i preambule srpskog Ustava koja kaže da je Kosovo sastavni dio Srbije. 'U Srbiji se bliže izbori, a srpska oporba pritišće Tadića preko kosovskih Srba', objašnjava on. Već sada, nastavlja, jedan su mu važan argument izbili iz ruku kada je Europska unija datum početka pregovora vezala sa smirivanjem situacije na Kosovu. Srbija ima problema s manjinama i u Vojvodini i, po principu spojenih posuda, takva nestabilna situacija mogla bi se, strahuje Picula, prenijeti izvan granica Srbije.

Vojni analitičar Tabak smatra da bi, s obzirom na povijest toga prostora, bilo teško za vjerovati da će Srbi iz Mitrovice lako prihvatiti poraz i tu će na djelu biti postupno integriranje prostora pod ingerenciju Prištine. Uostalom, Kosovo nije izgubljeno u utorak kod Jarinja, već 1999. godine, nakon povlačenja srpske vojske i policije iz tadašnje pokrajine. 'Riječ je o procesu koji je ireverzibilan', smatra Tabak.

Kada Beograd ne stoji djelatno iza Srba sa sjevera Kosova, objašnjava on, ovo je maksimum otpora koji Srbi sa sjevera Kosova mogu pružiti. 'Riječ je o premalom prostoru i premaloj populaciji čak i za neku uspješnu gerilsku borbu', smatra ovaj vojni analitičar.

Picula je napomenuo i da će međunarodne snage KFOR i EULEX imati problema implementirati mandat. Jer EULEX, nastavlja, koji je na Kosovo došao prvenstveno obavljati policijske i pravosudne poslove, upleo se u pravu bitku i djeluje u poluratnim uvjetima. I Tabak je kritizirao KFOR i način na koji su pokušali ukloniti Srbe s barikada na sjeveru Kosova. 'Sam KFOR imao je puno drugih sredstava na koji je mogao riješiti situaciju s postavljenim barikadama kod graničnim prijelaza Jarinje, npr. kako to Izraelci rješavaju koristeći oklopljenu vojnu mehanizaciju', rekao je on.

Što se tiče Prištine, tamo su svjesni da situacija ide njima na ruku i čekaju. 'Thaci mora postati svjestan da uspostavljanje potpune kontrole nad cijelim teritorijem Kosova neće moći ostvariti nasiljem', rekao je Picula i još jednom ponovio da je na Kosovu nužna promjena politika ključnih aktera.