KONČAR - CETINSKI

Boris Sorgo i Željan Hrvatin pušteni iz pritvora

31.05.2011 u 19:57

Bionic
Reading

Suvlasniku agencije za promet nekretninama Borisu Sorgi (50) i rovinjskom odvjetniku Željanu Hrvatinu (42) današnjim rješenjem istražnog suca Županijskog suda u Puli ukinut je pritvor. Ujedno, naloženo je njihovo puštanje na slobodu pa su tako od danas svi osumnjičeni u aferi 'Končar – Cetinski' izvan pritvora, no budući da istraga još traje, određena im je i mjera opreza

Kao mjere opreza istražni sudac zabranio je Sorgi i Hrvatinu uspostavljanje kontakata i razgovora s osobama koje će u nastavku postupka biti potrebno ispitati kao svjedoke.

Podsjetimo, dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem malverzacija prilikom kupnje i prodaje nekretnina u Istri utvrđeno je da su Cetinski i suradnici od 2007. do 2009. oštetili Danka Končara za preko 60 milijuna kuna tako što su od prodavatelja kupovali nekretnine po znatno većim cijenama od uobičajenih na tom području, a zatim bi u ugovorima o kupoprodaji prikazivali više cijene od stvarno isplaćenih, pri čemu su razliku između prikazane i stvarno isplaćene cijene zadržavali za sebe.

U postupku koji je u tijeku bivšu doministricu i sveučilišnu profesoricu Vinku Cetinski (64) tereti se kao prvookrivljenicu odnosno odgovornu osobu u Kermasu za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, a drugookrivljenog Marina Sorga (27) i trećeokrivljenu Rominu Hrvatin (39) za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Gordana Dobrovića (51) i Željka Bilića (35) tereti se pak za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti, a danas puštene pritvorenike Borisa Sorga (50) i Željana Hrvatina (42) za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Rovinjski odvjetnik Hrvatin zaradio je k tome i kaznenu prijavu za sprečavanje dokazivanja kaznenog djela, budući da je jednom serviseru naredio da uništi diskove računala iz tvrtke za promet nekretninama u kojoj je suvlasnik s Borisom Sorgom