strože kazne za teroriste

Boris Johnson optužen za politički manevar nakon londonskog napada

01.12.2019 u 21:52

Bionic
Reading

Boris Johnson u nedjelju je obećao da će uvesti obaveznu minimalnu kaznu i ukinuti prijevremeno puštanje na slobodu osuđenika za terorizam, zbog čega se našao na meti optužbi da u političke svrhe koristi krvavi napad u Londonu koji je počinila takva osoba, deset dana prije parlamentarnih izbora

U napadu nožem 29. studenoga dvije su osobe izgubile život, Jack Merritt (25) i Saskia Jones (23), izvijestila je policija.

Oboje s diplomom sveučilišta u Cambridgeu, ubijeni su upravo za vrijeme održavanja konferencije o rehabilitaciji zatvorenika na kojoj je sudjelovao i napadač, Usman Khan (28).

Britanski premijer je optužio laburiste - koji su danas u oporbi - da su inicirali donošenje zakona po kojemu je Khan 2018. prijevremeno oslobođen, šest godina nakon osude za terorizam.

"Taj sustav se mora ukinuti", istaknuo je konzervativni čelnik u komentaru objavljenom u Mail on Sundayju, u jeku kampanje za reizbor na prijevremenim izborima 12. prosinca.

Napad u Londonu Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

"Ako ste osuđeni za teško kazneno djelo terorizma, mora postojati obavezna kazna od najmanje 14 godina a neki ne bi trebali nikada izaći", dodao je.

"Za sve slučajeve terorizma i ekstremizma, osuda koju donosi sudac mora se stvarno odslužiti: ti zločinci moraju bez iznimke do kraja odslužiti svoju kaznu", rekao je.