POLITIČKA KRIZA NA OTOKU

Boris Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: Odgoda Brexita znači poraz i propast

12.06.2019 u 14:48

Bionic
Reading

Boris Johnson krenuo je u kampanju za nasljednika britanske premijerke Therese May s obećanjem da će izvesti Veliku Britaniju iz EU-a 31. listopada i upozorio podijeljenu Konzervativnu stranku da "odgoda Brexita znači poraz".

Favorit za nasljednika May je tri godine nakon vođenja službene kampanje izlaska iz EU-a, pohvalio snagu britanskog gospodarstva, obećao da će se Brexit dogoditi do 31. listopada te da će se boriti protiv beznađa diljem zemlje.

"Nakon tri godine i dva odgođena roka, moramo napustiti EU 31. listopada", rekao je Johnson ispred Kraljevske akademije inženjerstva u središtu Londona.

"Ne ciljam na ishod bez dogovora", rekao je 54-godišnji Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i bivši gradonačelnik Londona.

"Ne mislim da ćemo završiti s takvim ishodom, ali jedino odgovorno je da se energično i ozbiljno pripremimo za moguće nepostizanje dogovora", objasnio je Johnson.

Na Johnsonovoj strani su najznačajniji konzervativci u parlamentu, a popularan je i među ostalim članovima stranke koji će u konačnici i odabrati Mayinog nasljednika.

Johnson je poručio da mu se može vjerovati, a na pitanje je li ikada prekršio zakon, govorio je o vožnji iznad ograničenja brzine, dok je izbjegao pitanje o ilegalnim drogama.

"Jesam li ikad učinio nešto ilegalno? (...) Ne mogu se zakleti da sam uvijek poštivao najveću dozvoljenu brzinu u ovoj zemlji od 112 kilometara na sat", rekao je glavni favorit u utrci za čelnika Konzervativne stranke i britanske vlade.

"Ako smijem reći, većina ljudi želi da se u kampanji koncentriramo na ono što možemo učiniti za njih i koji su naši planovi za našu sjajnu zemlju", zaključio je Johnson.

Kao što je tvrdio i za vrijeme referenduma o izlasku iz EU-a 2016., Johnsonova poruka je jasna - ako se nastavi odgađanje brexita, Konzervativna stranka riskira prepustiti vlast vođi oporbene Laburističke stranke i socijalistu, Jeremyju Corbynu.

  • +18
Boris Johnson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Johnson se istaknuo u odnosu na ostale u njegovoj stranci tvrdeći da jedino on može spasiti Konzervativnu stranu koja je doživjela neuspjehe na posljednjim izborima zbog nerješavanja Brexita na vrijeme.

"Nećemo ništa postići ako ostavimo dojam da trebamo dodatnu odgodu. Odgoda znači poraz, odgoda znači propast", naglasio je Johnson.

Uoči Johnsonova govora, ministar financija Phillip Hammond rekao je da ne vjeruje da će Johnson uspjeti izvesti Britaniju iz EU-a do kraja listopada.

Protivnici su ga optuživali zbog "skrivanja u bunkeru", ali čini se da je strategija povlačenja Johnsona iz medija, poznatog po gafovima i skandalima, uspješna, sudeći po dosadašnjoj podršci.