USKRAĆEN SPASONOSNI LIJEK

Bori se s rakom, a liječnici ga osudili na smrt

12.03.2009 u 22:43

Bionic
Reading

Šezdesetsedmogodišnji Zagrepčanin Dragan Prcać bori se s karcinomom bubrega, ali i sa zdravstvenom administracijom. Naime, HZZO mu nije odobrio terapiju skupim, ali djelotvornim Sutentom

'Kada sam vidio odgovor iz KBC-a Zagreb u kojem odbijaju moj zahtjev za liječenje Sutentom, preznojio sam se, a zatim pao u depresiju. Ne znam je li doc. dr. Stjepko Pleština, koji je u ime Povjerenstva za lijekove potpisao odbijenicu, svjestan da me osudio na smrt', rekao je za Slobodnu Dalmaciju Dragan Prcać.

Na preporuku svojeg onkologa s Rebra, Prcać je tražio da mu se odobri terapija Sutentom, koji je prije dva tjedna uvršten na Listu lijekova i uskoro bi ga pacijenti trebali dobivati na teret HZZO-ova Fonda skupih lijekova. Do sada se lijek trebao financirati iz bolničkih proračuna, za što je bilo nužno odobrenje bolničkog povjerenstva za lijekove.

'Moje je mišljenje da se Povjerenstvo nije ni sastalo jer nisam dobio njihovo rješenje, nego je na zahtjevu  samo dr. Pleština, unatoč preporuci mojeg liječnika, rukopisom ispisao jednu rečenicu o tome da ta terapija nije medicinski indicirana. Ako naše zdravstvo nastavi u ovom smjeru, onda smo definitivno u mračnoj ulici', ogorčen je Prcać.

Zahvaljujući liječenju Prcaću su se, potvrdila je dr. Posenjak-Pavišić, bile povukle metastaze na plućima, no imao je nesreću da ga jedan pogrešan CT nalaz izbaci iz studije u riječkoj bolnici, gdje je Sutent primao na teret farmaceutske tvrtke koja ga proizvodi. Prcać objašnjava da je CT snimka pokazala recidiv tumora, nakon čega je u Zagrebu podvrgnut kirurškom zahvatu, ali je patohistološka analiza potvrdila da recidiva nema i da je CT nalaz bio posve pogrešan.

Riječka bolnica ga je potom htjela vratiti u studiju, ali na to nije pristala farmaceutska tvrtka, objašnjavajući da je između dva ciklusa terapije prošlo previše vremena, zbog čega rezultati liječenja za studiju više nisu relevantni. Prcaću se, bez terapije Sutentom, stanje ponovno počelo pogoršavati jer stari lijek Vinblastin, koji je primao preko zdravstvenog osiguranja, nije imao nikakvog terapijskog efekta.

Njegov onkolog preporučio mu je nastavak liječenja Sutentom, za što se čekalo odobrenje Povjerenstva, a u međuvremenu je od jedne obitelji dobio mjesečnu dozu Sutenta, koju će mu davati privatni onkolog koji se složio s mišljenjem onkologa na Rebru. Prcać se pita što će biti s njim nakon tih mjesec dana jer su mu bez Sutenta dani odbrojani.