LAUREATI SARAH I ZVONIMIR

Borcima za bolji svijet nagrada 'Luka Ritz'

12.06.2009 u 15:34

Bionic
Reading

Učenici Sarah Jalušić iz Osnovne škole Kuršanec i Zvonimir Lapov Padovan iz riječke Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo dobitnici su Godišnje nagrade za promicanje tolerancije i škole bez nasilja 'Luka Ritz', a nagradu im je danas uručio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorac

ZAGREB - Nagrada 'Luka Ritz' pokrenuta je krajem rujna prošle godine, u spomen na tragično preminulog zagrebačkog srednjoškolca Luku Ritza, kao i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja.

Dodjeljuje se jednom učeniku osnovne škole te jednom učeniku srednje škole, a za njihov doprinos u promicanju tolerancije i škole bez nasilja.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno. Škola koju pohađa nagrađeni učenik također dobiva posebno priznanje.

'Vi ste ponos Hrvatske, a Lukina će nedužna žrtva ostati duboko upisana u budućnost Hrvatske', rekao je ministar Primorac laureatima. Dodao je kako bi žrtva Luke Ritza trebala biti inspiracija svima da čine dobro.

Članica povjerenstva za dodjelu nagrada, Lukina majka Suzana Ritz istaknula je kako je odabir najboljih među kandidatima bio iznimno težak posao. Ipak, svi oni bili su nam potvrda da u Hrvatskoj postoji velik broj mladih koji su ustrajni u stvaranju nekog novog, boljeg svijeta, kazala je Suzana Ritz.

Jedna od laureata, Sarah Jelušić, nagrađena je za predan rad te organiziranje učenika - 'Anđela pomagača' u svojoj školi, a koji pomažu kolegama u toj školi sa 60 posto romske djece. Kroz Vijeće učenika organizirala je i niz dobrotvornih akcija.

Zvonimir Lapov Padovan organizator je niza radionica u svojoj srednjoj školi, a među kolegama je omiljen i stoga što je uvijek spreman pomoći u učenju matematike i fizike.