morski sisavaci u ratu

[VIDEO/FOTO] Amerikanci su uvježbavali borbene dupine i u Hrvatskoj, a Rusi su ih trenirali za bizarne napade: Što znamo o nekad strogoj vojnoj tajni

29.04.2022 u 08:37

Bionic
Reading

Iako se otkriće korištenja borbenih dupina za zaštitu plovila ruske crnomorske flote čini senzacionalnim, riječ je o reliktu Hladnog rata. S obučavanjem dobrih dupina i kalifornijskih morskih lavova krenuli su Amerikanci, a u 'novačenju' životinja brzo im se pridružio Sovjetski Savez te je uz dobre dupine počeo koristiti kitove beluge. Američka ratna mornarica nakon kraja Hladnog rata skinula je oznaku tajnosti s tog programa, no Rusi još kriju vojni angažman morskih sisavaca. Evo što znamo o tim programima u koje je bila uključena i Ukrajina

Američka ratna mornarica i Marinski zbor počeli su obučavati dobre dupine i kalifornijske lavove još 1959. godine u pomorskoj bazi Point Loma kod San Diega. Amerikanci su u prvim godina programa testirali više desetaka morskih sisavaca, ali i nekoliko vrsta morskih pasa, raža, morskih kornjača te ptica, no istražujući njihove senzorne i fizičke sposobnosti, mornarica je zaključila da su za pomorsku borbu najprikladniji dobri dupini te kalifornijski lavovi, poznati po svojoj sposobnosti treniranja i prilagodljivosti širokom rasponu morskog okruženja.

Američka ratna mornarica počela je obučavati dupine i morske lavove da dosegnu određene podvodne objekte i otkriju infiltrirane protivničke ronioce jer eholokacije tih dvaju vrsta morskih sisavaca predstavljaju nevjerojatno precizan oblik aktivnog sonara. Uz to, trening je uključivao potragu za podvodnim minama i drugim potencijalno opasnim objektima koje je teško otkriti elektroničkim sonarom, osobito u obalnim plićacima ili pretrpanim lukama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Također, utvrđeno je da obje vrste morskih sisavaca imaju izvrstan vid pri slabom osvjetljenju i usmjereni sluh pa je pokrenut i trening za praćenje podvodnih ciljeva u tamnim ili mutnim vodama. Prednost dupina i morskih lavova uočena je i pri dubokom zaranjanju, bez rizika od dekompresijske bolesti kojima su izloženi ronioci u ljudskom obliku. Pojedini stručnjaci američke ratne mornarice predviđaju da će se morski sisavci koristiti za podvodne operacije sve dok se ne usavrši postojeća tehnologija koja ni približno nije precizna poput akustičnih karata kakvima se služe obje vrste sisavaca.

Obuka u dubrovačkom akvatoriju

Budući da se radi o neprocjenjivim uslugama koje pružaju trenirani morski sisavci, američka ratna mornarica odnosi se prema njima s velikom pažnjom. Za operacije na kratkim udaljenostima dupini i morski lavovi plivaju uz čamce ili se voze u njima, a na udaljenim područjima djelovanja prevoze se brodovima ili zrakoplovima. Pritom se sisavci drže na hladnom, mokrom i udobnom mjestu, s time da se pri transportu stavljaju u posebna nosila od stakloplastike obložena mekim flisom, a čitavo vrijeme su pod nadzorom iskusnih trenera i vojnih veterinara.

Prema dostupnim podacima, američka ratna mornarica dosad je koristila morske sisavce za vrijeme rata u Vijetnamu nakon što je 1965. godine otkriveno da sjevernovijetnamske koćarice dostavljaju streljivo i zalihe, a korišteni su i za obilježavanje pomorskih mina u Perzijskom zaljevu. Trenutno se u bazi Point Loma obučava 75 dupina i 30 morskih lavova, a kako bi se izbjegle kritike aktivista za zaštitu životinja, američka ratna mornarica redovito prikazuje treninge zainteresiranoj javnosti.

Šest posebno obučenih dupina 2013. pomagalo je hrvatskim i američkim vojnim roniocima u pretrazi podmorja dubrovačkog akvatorija Izvor: Društvene mreže

Šest posebno obučenih dupina u listopadu 2013. pomagalo je hrvatskim i američkim vojnim roniocima u pretrazi podmorja dubrovačkog akvatorija. Poručnik fregate Hrvatske ratne mornarice Ivo Musulin tom prilikom pojasnio je da dupini imaju prirodni sonar kojim traže ribu te da je šest američkih dupina istrenirano da traže objekte od morem. Dupini, precizirao je Musulin, markiraju objekte postavljajući malu plutaču, nakon čega se upućuju ronioci kako bi provjerili radi li se o nekom eksplozivnom sredstvu ili tek odbačenom predmetu.

Odmah nakon što su Amerikanci počeli koristiti morske sisavce u Vijetnamu, Sovjetski Savez odgovorio je svojim programom obuke, pokrenutim 1965. u crnomorskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju. Devetnaest godina kasnije pokrenut je i specijalizirani arktički biološki institut u bazi Murmansk na obali Barentsova mora.

Sovjeti su trenirali dupine ponajprije iz straha od sabotaža zapadnih podmorskih komandosa, a prema izvješću CIA-e iz 1976. godine, program je u početku trpio značajne gubitke zbog nedostatka znanstvene stručnosti i manjka profesionalnih trenera. Dupini koje su unovačili Sovjeti ugibali su, naime, zbog hranjenja neotopljenom smrznutom ribom, nedostatka veterinarske skrbi i ključne činjenice da su upogonjeni u njima neodgovarajućem okolišu.

Kada zapne trening, zovi cirkuske dresere

Prema izvješćima američke tajne službe, od prvih 48 dupina, transport do baze u Murmansku preživjela su njih samo dva. Uz to, Sovjeti su za trening koristili tzv. Pavlovljevu metodu pozitivnih asocijacija, pogodnu za trening pasa, no ne i morskih sisavaca. Suočeni s problemima, Sovjeti su naposljetku regrutirali i cirkuske dresere koji su koristili grublje metode da bi izgradili povjerenje među životinjama.

Sovjetski znanstvenik Genadij Matišov otkrio je da su dupini korišteni za otkrivanje podvodnih diverzanata na način da su signalizirali nazočnost uljeza operateru na obalnom nadzornom mjestu, a on bi im potom zapovjedio da napadnu protivnika udarom njuške. Jedna od metoda obrane podsjeća na špijunsku parodiju iz filmova o tajnom agentu Austinu Powersu.

Prema Matišovu, sovjetska mornarica koristila je kitove beluge za nadzor podmorja te bi oni o otkriću diverzanata obavijestili trenera, a on bi pak pustio jato treniranih dupina da svojim njuškama usmrte uljeze. Kasnije je isprobana još bizarnija metoda ubijanja zabijanjem igala s komprimiranim plinom koje uzrokuju emboliju. Za slične napade trenirani su i bradati tuljani, koji se još nazivaju i morski zečevi, no podaci o uspješnosti treniranja te vrste sisavaca nisu dostupni.

Nekadašnji voditelj sovjetskog centra za obuku morskih sisavaca, pukovnik Viktor Baranec iznio je podatak da su obučavali dupine kamikaze za postavljanje mina na neprijateljske podmornice jer su, navodno, bili obučeni razlikovati zvukove propelera sovjetskih i američkih podmornica. Međutim taj koncept je neslavno propao jer se dupinima, zbog grubog odnosa prema njima, nije moglo pretjerano vjerovati pa je postojao opravdan strah od osvete.

Strah od osvete i štrajk glađu iz lojalnosti

Raspadom Sovjetskog Saveza 1991. program borbenih dupina preuzela je Ukrajina i potom odustala od obuke zbog nedostatka financijskih sredstava pa su dresirani dupini sve više služili kao turistička atrakcija ili terapijske životinje. Deset godina kasnije Ukrajina je prodala Iranu belugu, četiri dobra dupina te 19 morskih lavova i morževa, ali još nije poznato koristi li Teheran njihove usluge u vojne svrhe. Valja podsjetiti na to da je Iran optužio Izrael da koristi dupina s kamerom za špijuniranje pa se pretpostavlja da je Teheran pokušao pokrenuti vlastiti program obuke.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ukrajina je 2012. ponovno pokrenula program borbenih dupina koji su trebali biti obučeni za izravne napade na uljeze, ali je taj ambiciozno zamišljen projekt Kijeva propao nakon što su bazu u Sevastopolju dvije godine kasnije preuzeli proruski separatisti.

Pojedina izvješća tvrde da su ti dupini uginuli od gladi pod ruskom skrbi dok je Kijev uvjeravao javnost da su stupili u štrajk glađu zbog privrženosti svojim ukrajinskim trenerima. Na tu tvrdnju je odgovorila Moskva kazavši da su uginuli zbog lošeg ukrajinskog tretmana pa je 2016. po cijeni od 26.000 dolara nabavila pet dupina, tri mužjaka i dvije ženke, za koje se vjeruje da sudjeluju u programu koji je ovih dana otkriven putem špijunskih satelita.