STEŽE SE OBRUČ

Borbe u gradovima oko Tripolija

20.08.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Libijski pobunjenici bore se u obalnim gradovima oko okruženog glavnog grada Tripolija, u pokušaju da nakon šestomjesečnih borbi konačno svrgnu s vlasti Moamera Gadafija.

Eksplozije minobacačkih granata i raketa te pucnjava iz protuavionskih strojnica odjekuju središtem Zavije, grada na obali Sredozemnog mora 50 kilometara zapadno od Tripolija u koji su pobunjenici ušli jučer.

Zauzimanje toga strateškog grada promijenilo je situaciju na terenu jer je Tripoli odsječen od glavnih prometnica, pa se Gadafi našao pod najvećim pritiskom dosad.

I dok pokušavaju uspostaviti punu kontrolu nad gradom i rafinerijom nafte, pobunjenici su na središnjem gradskom trgu izmjenjivali vatru s Gadafijevim snagama utvrđenima u obližnjoj bolnici, no naposlijetku su ih istjerali, prenose očevici.

Istočno od Tripolija, gdje su borbe teže i pobunjenici napreduju sporije, oporbene snage bore se za svaku ulicu u gradu Zlitanu i trpe velike gubitke, izvijestio je Reutersov novinar. Glasnogovornik ustanika kaže da su poginula 32 pobunjenika, a 150 ih je ranjeno.

Glasnogovornik libijske vlade Mousa Ibrahim rekao je u petak navečer da vojska i dalje drži Zaviju i Zlitan.

Najnoviji psihološki udarac Gadafijevoj vladi je i vijest koju prenose pobunjenici da se Gadafijev bivši zamjenik Abdel Salam Džalud predao ustanicima u Zapadnim planinama.

Jalloud je bio član hunte koja je izvela državni udar 1969. što je Gadafija dovela na vlast. Svojedobno je bio drugi u zapovjednom lancu, odmah iza libijskog vođe u čiju je nemilost pao 90-tih godina 20. stoljeća.

Opsada Tripolija zarobila je njegove stanovnike iza borbenih linija i odsjekla linije opskrbe hranom i naftom. Međunarodna organizacija za migracije najavila je u petak da će organizirati opsežnu evakuaciju stranih radnika, vjerojatno morskim putem.

Oko 600.000 od 1,5 milijuna stranih radnika napustilo je Libiju na početku sukoba, no tisuće su još u Tripoliju koji je do prije dva tjedna bio daleko od crte bojišnice i koji je dva sata udaljen od granice s Tunisom.