PREDSJEDNIK VS. AJATOLAH

Borba za vlast u Iranu blizu točke usijanja

03.06.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad imenovao je jednog od svojih bliskih saveznika za vršitelja dužnosti ministra za naftu samo dan nakon što ga je parlament prijavio sudu zbog navodnog neustavnog preuzimanja ministarstva, piše Financial Times

Do povlačenja je došlo zbog napetog političkog natezanja između fundamentalista koje je potkopalo autoritet predsjednika.

Mahmud Ahmadinedžad je smijenio ministra za naftu 12. svibnja te preuzeo ključno ministarstvo, ne obazirući se na upozorenja zakonodavnog tijela da je takav potez nezakonit. Vršitelj dužnosti ministra za naftu, Muhamed Aliabadi, inače je šef iranskog nacionalnog olimpijskog odbora, piše Financial Times.

Prije dvije godine, parlament je odbio iskazati povjerenje Aliabadiju i prepustiti mu ministarstvo cesta i transporta zbog optužbi za korupciju.

Imenovanje kontroverznog dužnosnika na čelo najznačajnijeg iranskog ministarstva u zemlji samo je dodatno podgrijalo nedavne optužbe protiv vlade koju se proziva za korupciju.

Iranski predsjednik je uživao punu potporu ajatolaha Alija Hamneija, koji ima funkciju vrhovnog vođe, više od pet godina. No čini se da je ta podrška postala upitna nakon što su Ahmadinedžadovi saveznici pokušali proširiti svoj utjecaj izvan tradicionalno postavljenih granica vlade. Ministarstvo obavještajne službe je, primjerice, jedan od portfelja koje Hamnei smatra svojom domenom.

To ohrabruje parlament, u kojem dominiraju antipredsjednički orijentirani fundamentalisti, da pojača svoje napade protiv vlade i obuzda predsjednika.

Analitičari vjeruju da su parlamentarci spremni za uklanjanje predsjednika, ali da još nisu dobili zeleno svjetlo od vrhovnog vođe. Parlamentarni izbori zakazani su za ožujak 2012, a predsjednički za 2013. godinu.

Hamnei vs. Ahmadinedžad