REPOVI PRIVATIZACIJE

Borba za turističko zemljište u Vrsaru

08.07.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Iako su se 'strasti' donekle smirile između Općine Vrsar i Maistre, koje vode dugogodišnji imovinskopravni spor oko naknada za turističko zemljište u kampovima, Vrsarane je iznenadio novi zahtjev za tim zemljištem, koji ovog puta stiže iz Županijskog državnog odvjetništva

'S Maistrom smo i dalje na prvostupanjskom sudu i čekamo da se to riješi. Radi se ukupno o oko 30 hektara zemljišta, no sad se pojavio novi moment. Naime, Županijsko državno odvjetništvo poslalo nam je dopis u kojem traže da priznamo državno vlasništvo nad svim parcelama u kampu Valkanela. Nude nam mirno rješavanje spora, no to zapravo znači da im bez ispaljenog metka predamo zemljište, a to mogu potvrditi da nećemo', kaže pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vrsar Marin Grgeta.

Riječ je o zemljištu koje je u pretvorbi i privatizaciji ostalo neprocijenjeno odnosno nije ušlo u temeljni kapital tvrtki, no Općini Vrsar je uspjelo uknjižiti vlasništvo za niz parcela za koje je bivša turistička tvrtka Anita bila manje ažurna. Iako je rovinjska Maistra osporavala vlasništvo, Županijski sud je 2006. presudio u korist Općine Vrsar, no premda je Općina upisana kao vlasnik, Državno odvjetništvo smatra kako s Maistrom polaže pravo na te nekretnine u kampu Valkanela temeljem novog Zakona o turističkom zemljištu.

'Ako nas budu tužili, ići ćemo na sud. Mirno rješenje ne prihvaćamo jer traže da im zemljište predamo. To je općinsko zemljište i nitko si ne može uzeti za pravo da oduzme nešto što je imovina svih građana ove općine. Neka država radije kaže da će uspostavit zakon iz '46 i nacionalizirati imovinu', veli vrsarski načelnik Franko Štifanić.

Ilustrativno pojašnjava da Općina Funtana ima ugovor s Plavom lagunom za kamp Puntica po kojem im porečki hotelijer plaća dva i pol eura po četvornom metru zemljišta uz obavezu i jednog eura ulaganja, no kad bi država to zemljište dala u koncesiju Funtanjani bi po Zakonu o turističkom zemljištu dobili tri kune i neki varijabilni dio koji ovisi o poslovanju što bi iznosilo maksimalno do četiri kune po kvadratu.