OLLI REHN O PODRAVCI

Borba protiv korupcije je ključna za ulazak u EU

22.10.2009 u 17:09

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn odbio je u četvrtak komentirati posljednje događaje u Hrvatskoj i uhićenja za korupciju, ali pozdravlja mogući napredak u borbi protiv korupcije.

"Dobro znate da je jedan od ključnih uvjeta za ulazak u Europsku uniju imati uvjerljive strukture za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i agencije za provedbu zakona koje mogu raditi posao na uvjerljiv način. Pretpostavljam da će poticaj vezan uz proces proširenja imati određeni utjecaj na reforme u Hrvatskoj u tom pogledu, ali nisam u poziciji komentirati pojedinačne slučajeve", rekao je Rehn upitan da komentira je li nedavno objavljeno izvješće o napretku RH Europske komisije i pritisak EU-a utjecao na Hrvatsku da pojača borbu protiv korupcije, kao i da komentira posljednji razvoj događaja, odnosno uhićenje šest osoba koje su osumnjičene za kriminalne aktivnosti u Podravci.

"Ono što sigurno znam jest da to jako žele hrvatski građani, jer sva istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da građane najviše zabrinjava na prvom mjestu nezaposlenost, a na drugom korupcija. Dijelimo zabrinutost hrvatskih građana i pozdravljam napredak, ako ga bude", istaknuo je Rehn.

Rehn je sudjelovao u raspravi o napretku i izgledima za proširenje Europske unije u organizaciji bruxelleskog think-tanka Europski centar za politiku. Povjerenik je rekao da je Hrvatska "vjerojatno najbliža članstvu u Europskoj uniji". "Hrvatska se približava ciljnoj crti, ali njezini reformski napori se moraju pojačati, a reforme pravosuđa i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala najvažnije su među njima", rekao je Rehn.

Hrvatski veleposlanik pri EU-u Branko Baričević pozdravio je u raspravi izvješće o napretku, u kojem Komisija nije zabilježila nijedno poglavlje europske pravne stečevine u kojem Hrvatska nije napravila napredak.

Kao najvažnije dijelove strategije proširenja, koju je Komisija objavila zajedno s izvješćem o napretku, Baričević je naveo najavu izrade financijskog paketa za ulazak Hrvatske u EU te najavu osnivanja radne skupine za izradu nacrta pristupnog ugovora.

Također je istaknuo da je Hrvatska spremna suočiti se sa svim izazovima koje je Komisija spomenula u svom izvješću.