HARAČ DONOSI OKO 5 MILIJARDE KN

Borba protiv korupcije donijela bi 6 milijardi kn

22.07.2009 u 12:08

Bionic
Reading

Prema grubim procjenama, od kriznog poreza i povećanja stope PDV-a država bi godišnje mogla ubrati oko pet milijardi kuna. S druge strane, da se ozbiljnije bavila korupcijom, mogla je u državnom proračunu sačuvati najmanje šest milijardi kuna

Stručnjaci prognoziraju da Hrvatska zbog korupcije godišnje gubi ni manje ni više nego šest milijardi kuna. Također, još lani smo dobili upozorenje Odbora Vijeća Europe da je Hrvatska postala novi raj za prljavi novac.

U deset najvećih antikorupcijskih akcija u Hrvatskoj uhićeno je i okrivljeno 166 osoba, od kojih čak njih 74 dobivaju plaću iz državnog proračuna.

Takav novac se u našoj zemlji najčešće zarađuje zloporabom položaja, pa su posebno prozivani šefovi uprava, menadžeri i direktori velikih tvrtki. Analitičari iz Strasbourga su ocijenili da je gospodarski kriminal Hrvatskoj nanio više štete nego mafija.

Procijenjeno je, primjerice, da je 2005. godine mafija, odnosno organizirani kriminal Hrvatsku olakšala za oko 500.000 eura, a gospodarski kriminalci su si priskrbili čak 170 milijuna eura.

Osim toga, SDP je svojedobno Vladi predlagao da uvede jednokratni kazneni porez za one koji su u pretvorbi i privatizaciji nezakonito stekli imovinu. Kad bi to učinila država bi mogla prikupiti oko 15 milijardi kuna. Naime, prema nalazu Državne revizije u procesu pretvorbe i privatizacije devedesetih državni proračun oštećen za milijardu tadašnjih njemačkih maraka, temeljni kapital revidiranih trgovačkih društava umanjen za više od četiri milijarde DEM-a, izgubljeno oko 400 tisuća radnih mjesta, za 95,2 posto revidiranih privatizacija utvrđene su nepravilnosti.

Kako bi izbjegla dodatno porezno opterećenje građane Vlada je trebala ubrzati proces ustrojavanja agencije za upravljene imovinom oduzetom u kaznenim postupcima. Naime, ministar pravosuđa Ivan Šimonović u ožujku je najavio kako bi agencija trebala zaživjeti krajem ove ili početkom iduće godine.

Iako Zakon o USKOK-u dopušta privremeno zamrzavanje ili oduzimanje imovine za koju je sudski utvrđeno da je pribavljena nezakonito, hrvatsko pravosuđe se nije baš iskazalo u provođenju tih zakonskih odredbi.

Vladajuća koalicija, s druge strane, umjesto da se bori protiv korupcije i organiziranog kriminala, vodi rat protiv svih koji na njih upozoravaju, a sve po onoj prastaroj izreci da treba ubiti glasnika loših vijesti.