sveučilište u zagrebu

Boras: Siguran sam da će se naći zadovoljavajuće rješenje za štrajk

30.10.2019 u 12:52

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izjavio je u srijedu kako je uvjeren da će se naći zadovoljavajuće rješenje štrajka u znanosti i visokom obrazovanju, napomenuvši kako smatra da prijepore treba rješavati dijalogom i sukladno okolnostima

'To je štrajk nenastavnog osoblja. Podržavam poboljšanje statusa svakoga, ali smatram da treba sve te prijepore riješiti u pregovorima, u realnim okolnostima', rekao je Boras odgovarajući na pitanja novinara u auli Rektorata. 'Siguran sam da će doći do razumnog zajednički zadovoljavajućeg rješenja', dodao je.

Napomenuo je kako to Sveučilište već tri godine upozorava da je potrebno promijeniti model financiranja visokog obrazovanja i znanosti, te povećati ukupno financiranje Sveučilišta.

'Danas naše plaće zauzimaju 92 posto, a svuda u Europi najviše 70 posto proračuna javnih sveučilišta. Mi s osam posto možemo malo toga učiniti. S 30 posto od ukupnog proračuna bismo mogli puno puno više', rekao je Boras.

Dodao je kako je Sveučilište u Zagrebu na Šangajskoj listi u pogledu kvalitete poučavanja među 300 najboljih sveučilišta, na listi The Timesa među 300 najboljih po zapošljivosti završenih studenata, što je, kako je naglasio, 'fenomenalan uspjeh koji pokazuje da smo toliko dobri da nažalost mnogi odlaze izvan Hrvatske i dobrodošli su svuda'.