ODRŽAO GOVOR

Boras se požalio: Cure se iz inozemstva vrate neudane i bez djece

26.04.2018 u 22:41

Bionic
Reading

Na Sveučilištu u Zagrebu dodijeljene su sveučilišne stipendije u kategorijama izvrsnosti, nastavničkih STEM smjerova, stipendije za uspješne sportaše i studente slabijeg socioekonomskog statusa. Na manifestaciji je govor održao i rektor Sveučilišta, Damir Boras.

U govoru je Boras pozdravio sve prorektore, prodekane i stručne službe, a potom se s nekoliko riječi obratio i dobitnicima sveučilišne stipendije, objavljuje srednja.hr

'Želim da uživate u studiranju, dolaženju na studij, da uživate u poslu zbog kojeg ste izabrali studirati to što studirate i da vam studentski dani prođu u jednom lijepom okruženju. Mi smo ovdje prvenstveno zbog vas, bavimo se znanstvenim radom, ali jako je važno da se možemo družiti s vama, da vi primate naše iskustvo i nađete smisao života', rekao je Boras u uvodnom obraćanju studentima.

  • +26
Damir Boras Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Osvrnuo se na dugačku tradiciju, uspjehe Sveučilišta u Zagrebu te se pohvalio novim 420. plasmanom na jednoj od listi svjetskih sveučilišta, a u tom se kontekstu dotaknuo i, kako kaže, ‘medijskih dezinformacija’. No, najzanimljviji dio njegova govora ipak je nastupio kada je počeo pričati o mladićima i djevojkama koji odlaze iz Hrvatske.

'Želimo da uživate i da svoj život, koliko je god moguće, planirate u Hrvatskoj. Da, treba otići van, treba neku specijalizaciju, treba dobiti iskustvo Europe, ali vratiti se natrag. Ako pogledamo tko radi primjerice na engleskim sveučilištima, 80 posto na projektima rade mladi ljude iz istočne i jugoistočne Europe. To smo mi. Dobiju se nešto veće plaće, a poslije se možda i vrate doma. Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35-40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu', istaknuo je Boras nakon čega je nastao žamor među prisutnima u dvorani.