PROBLEM SU MEDIJI

Rektor Boras bi sad ipak povukao tužbu protiv studenta, ali...

13.12.2017 u 15:31

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras u srijedu je novinarima u Saboru izjavio kako se nada da će 'sve ići u smjeru povlačenja tužbe' protiv studenta Hrvatskih studija Luke Kovača kojega je Boras u ime Sveučilišta tužio tražeći 20.000 kuna odštete za nanošenje štete ugledu Sveučilišta

U povodu provale u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima, Kovač je početkom studenog izjavio kako ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge, što je Borasu bio razlog da podigne tužbu.

Upitan hoće li povući tužbu protiv studenta, rektor je odgovorio novinarima kako se nada da će sve ići u tom smjeru.

Boras: Problem su mediji koji izvrću činjenice

'Nemamo želju bilo koga kažnjavati. Moramo, na žalost, pokazati medijima da ne mogu izokretati činjenice jer iz one njegove hipotetske izjave, kako on kaže u novinama, svi portali su izbacili hipotetsko i pretvorili u činjenično. To je veliki problem – mediji koji izvrću činjenice, ne oni mediji koji prenose punu istinu', ustvrdio je Boras.

Komentirajući stajalište nekih članova Senata Sveučilišta da je tužba preoštra mjera i da Svučilište ima svoja tijela koja su se mogla time baviti, rektor je ustvrdio kako su ta tijela nezavisna pa 'jednom kada se pokrene postupak mogu nastati teške posljedice po studenta, a tužba se uvijek može prekinuti'.

'Tužba je nastala zato što su moji odvjetnici tražili da se objavi ispravak. Jedne novine su to odbile i onda postupak ide tako da ništa ne možete ostvariti ako ne tužite sve koji su involvirani. To je problem naših zakona jer mediji često izvrću stvari i mi smo svi žrtve. Često sam i žrtva privatnih napada, ali ne reagiram na to jer moram štititi Sveučilište. Sa studentima i Studentskim zborom imam odlične odnose i uopće nije svrha kažnjavati studente. Od njih moramo tražiti komunikaciju, ali svi moramo biti oprezni u izjavama, to je bit stvari', poručio je Boras.

  • +18
Povorka povodom inauguracije Damira Borasa, novog rektora Sveučilišta u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Kazao je kako je već o tome trebao razgovarati s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, te dodao da danas ima sastanak sa Studentskim zborom Sveučilišta.

'Oni su, prema mojim informacijama, razgovarali s kolegom o kojemu je riječ. Mogu reći da nije svrha Sveučilišta da naplaćuje kazne nego da pokaže da postoje neke granice. Koliko sam dobio informaciju, on nije imao loše namjere pa ćemo u tom smislu djelovati, ali moram prije razgovarati sa Studentskim zborom da vidim o čemu je riječ', najavio je rektor.

Što se tiče statusa Hrvatskih studija, Boras je rekao da će poslati obrazloženje Akreditacijskom savjetu, a ministrica samo potpisuje njihovu odluku.

'Akreditacijski savjet je nezavisno tijelo pri Agenciji za znanost. Mislim da je budućnost Hrvatskih studija svijetla. Kadrovski su se popunili, u određenoj mjeri smo izmijenili programe, do 20 posto, više nećemo imati velika preklapanja s Filozofskim fakultetom, jer ne smije biti kopija Filozofskog, ne trebaju nam dva filozofska fakulteta. Hrvatski studiji imaju jako dobru perspektivu u svojoj misiji interdisciplinarnog područja kroatologije', zaključio je Boras.

Divjak: Boras je mogao nazvati prije nego što je tužio studenta

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je pak novinarima kako je istina da nije nazvala Borasa u vezi studenta kojeg je tužio. 'Mogao je on nazvati prije nego što je tužio studenta', poručila je ministrica i najavila da će s Borasom 'razgovarati prijateljski jer se poznaju dugi niz godina', dodavši da su konzultacije uvijek nužne.

Na pitanje prijeti li neka opasnost Hrvatskim studijima s obzirom da Agencija za znanost nije zaprimila nikakvo očitovanje Hrvatskih studija, Divjak je rekla: 'pa baš i ne'.

'Pričekat ćemo preporuku Akreditacijskog savjeta, što mi je potrebno za daljnju odluku. Držanje procedure – da, ali to ne znači da se odluke moraju donositi preko noći nego stvarno moraju biti utemeljene na dokumentaciji', poručila je ministrica.