SPORNA SURADNJA

Boras ne strahuje od moguće blokade Filozofskog zbog KBF-a

04.04.2016 u 20:53

Bionic
Reading

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras u Dnevniku televizije N1 kazao je da neće doći do spajanja Katoličko-bogoslovnog fakulteta (KBF) i Filozofskog fakulteta

'To je najveća glupost koju sam čuo jer to apsolutno nije istina. Naši fakulteti su samostalne pravne osobe u okviru Sveučilišta, koje ima određene ingerencije i koje je osnivač tih fakulteta. Ne vidim nikakvih problema za suradnju', poručio je Boras u razgovoru za N1

Odgovarajući na pitanje kakva to suradnja može biti, Boras je kazao da je, prema Statutu Sveučilišta, koji je obvezan i za Filozofski fakultet i za KBF i sve druge, suradnja obvezna i to bez obzira na vjersku, rodnu ili političku orijentaciju.

'To u praksi znači da naši fakulteti trebaju surađivati na svim područjima. Kao rektor zagovarao sam slobodu fakulteta, ali u okviru Statuta i zakona Republike Hrvatske. Sveučilište je javno i plaća ga država Hrvatska iz poreza, koji plaćaju svi porezni obveznici, i ono se mora držati zakona i svoga Statuta', naglasio je rektor zagrebačkog Sveučilišta.

Na upit imaju li i studenti pravo na mišljenje jer plaćaju studij Boras odgovara da studenti koji redovno studiraju ne plaćaju i za njih plaća država. 'Oni neredoviti plaćaju. Imaju pravo glasa i mišljenje, ali u ovom što sam čuo ima puno neistina i dezinformacija', kazao je Boras. Iako bi prema nekim najavama zbog sporne suradnje s KBF-om studenti mogli ponovno krenuti u blokadu Filozofskog fakulteta,  Boras ne strahuje. Odbacio je prigovore da je on inicirao cijelu priču u zamjenu za podršku KBF-a.