FINANCIJSKI ROCKSTAR

Bono na Facebooku zaradio 540 milijuna dolara

07.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Facebook je procijenjen na neprebrojivih 50 milijardi dolara nakon dvije financijske injekcije investicijske banke Goldman Sachs i ruskog Digital Sky Technologiesa. No, Bono iz U2-a možda ipak može prebrojati svoje zelembaće. Preko noći je zaradio omanjih 750 milijuna dolara

Investicijski fond Elevation Partners, čiji je član Bono postao netom nakon osnivanja 2004. i koji romantično vuče naziv od U2-ove pjesme 'Elevation', u vlasništvu je 1,5 posto dionica Facebooka. Njihova je ukupna vrijednost danas 750 milijuna dolara. Kupili su ih prije oko pola godine za 210.

Pitanje dana, naravno, glasi je li uslijed dobrih vijesti Bono odlučio napisati još jednu optimističnu stvar za spas svijeta. 'Beautiful Pay' možda...

Kada je Elevation Partners prvi puta kupovao dionice Fejsa, društvena je mreža bila procijenjena na devet milijardi dolara. Ovoga se puta investicija napokon pokazala proročanskom, za razliku od promašaja koji su 2007. imali s Palmom, pametnim telefonom najavljivanim kao ubojicom iPhonea, a u koji su 'uzdignuti partneri' upucali 460 milijuna dolara. Projekt je propao, Palm je prešao u vlasništvo HP-a, a Bonov fond izgubio oko 140 milijuna. Diskutabilno su prošli i s kupnjom preko 40 posto dionica magazina Forbes te internetske stranice Forbes.com godinu dana ranije. Injekcija je bila dozirana na nešto manje od 350 milijuna dolara. Poslovni je dvotjednik u narednom razdoblju zamrznuo plan penzija, otpustio popriličan broj osoblja po svojim međunarodnim uredima i prodao legendarni stožer na Petoj aveniji Njujorškom sveučilištu.

No, nekako ne vjerujemo da je čovjek prolio suzu. Uzevši u obzir da je osobno u 2006. bio težak 200 milijuna dolara, da je bend samo u 2009. na turneji okrenuo 108 milijuna dolara, a U2 svojedobno procijenjen na 700 milijuna, da su vlasnici vrućih nekretnina u Dublinu, ima se Bono s čime igrati u ruletu svjetskog kapitala.

Pribrojimo li tome činjenicu da u portfelju Elevation Partnersa posredno sudjeluje i kusur koji je Bono odnio sa sobom iz Zagreba, možemo samo dodati da nas nevjerojatno raduje što je oplodio naših 500 kuna.