NEMA OZLIJEĐENIH

Bombaški napad na policiju u Sjevernoj Irskoj

11.07.2010 u 14:08

Bionic
Reading

U bombaškom napadu na policiju u Sjevernoj Irskoj u subotu je uništen jedan most, službeno je priopćeno u nedjelju.

Eksplozija se dogodila u subotu kasno navečer na seoskoj cesti na jugu okruga Armagha, priopćila je policija i dodala da nitko nije ozlijeđen.

Policija u Republici Irskoj upravo ispituje petoricu muškaraca u vezi s aktivnostima republikanskih gerilaca na sjeveru otoka.

Šef policije Alisdair Robinson rekao je da je ta eksplozija bila "totalno neodgovoran čin koji je mogao dovesti do gubitka života nekoga tko se u to vrijeme tuda vozio".

"No vjerujem da su prava meta bili moji policajci. To je bio pokušaj da policajce namame u to područje da bi ih ozlijedili ili ubili", rekao je.

Mirovnim ugovorom iz 1998. uglavnom je završilo višedsetljetno nasilje između katoličkih skupina koje žele ujedinjenu Irsku i protestantskih koje žele da Sjeverna Irska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva. Glavne paravojne organizacije na objema stranama položile su oružje, ali otpadničke skupine odnedavna jačaju aktivnost.

Subotnji napad na most dogodio se uoči dana parada u kojima će u ponedjeljak sudjelovati protestanti iz Oranskog reda koji žele da Sjeverna Irska ostane britanska pokrajina.