U KABULU

Bombaš ubio bivšeg afganistanskog predsjednika

20.09.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Burhanuddina Rabbanija ubio je bombaš samoubojica koji je eksplozivnu napravu skrio u turban. Ubijena su i četiri tjelesna čuvara

Bivši predsjednik Afganistana i šef komisije za mirovne pregovore s talibanima Burhanuddin Rabbani ubijen je u svom domu u Kabulu, javlja AP. Ubio ga je bombaš samoubojica koji je eksplozivnu napravu skrio u turbanu na glavi.

Bombaš je u rezidenciji bivšeg predsjednika prvo ubio i četiri tjelesna čuvara, a potom se raznio.

Rabbani je bio jedan od istaknutijih boraca protiv talibana u doba građanskog rata u toj zemlji. Osim što je to ubojstvo velik udarac mirovnim pregovorima u toj zemlji, ono je svakako uzdrmalo i poziciju samoga predsjednika Hamida Karzaija koji na UN-ovu skupu u New Yorku pokušava uvjeriti svijet da je njegova zemlja spremna za povlačenje NATO-a.

Karzai, Obama i NATO unatoč ubojstvu Rabanija ne odustaju od mira

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, predsjednik SAD-a Barack Obama i čelnici NATO-a izjavili su utorak da ih ubojstvo čelnika afganistanskog visokog mirovnog vijeća Burhanudina Rabanija, za koje su odgovornost preuzeli talibani, neće pokolebati u nastojanjima da uspostave mir u Afganistanu.

Afganistanski predsjednik Karzai je zbog ubojstva Rabanija skratio svoj boravak u New Yorku na Općoj skupštinu UN-a a njegov glasnogovornik je najavio da se uskoro vraća u Afganistan. Rabanijeva smrt 'neće nas odvratiti' od nastavka traženja mira poručio je na početku razgovora s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, na marginama Opće skupštine. Obama je osudio ubojstvo Rabanija i rekao da ono neće zaustaviti SAD u njegovoj misiji. 'To je tragičan gubitak', rekao je Obama stojeći pored Karzaija. "Obojica vjerujemo da unatoč ovom incidentu nećemo biti odvraćeni od stvaranja puta kojim će Afganistanci doći do života u slobodi, sigurnosti i napretku".

Rabanijevo ubojstvo neće zaustaviti napore na pomirbi, poručio je u utorak i NATO. 'Ovo je ubojstvo samo kukavički čin nasilja, no ono nas neće odvratiti od važnog rada na pomirbi', rekao je u izjavi glavni operativni časnik NATO-a, admiral James Stavridis.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je rekao da Rabanijevo ubojstvo neće uzdrmati odlučnost međunarodnog partnerstva u Afganistanu. 'Nastavit ćemo raditi rame uz rame kako bi osgurali bolju i sigurniju budućnosrt za afganistanski narod', rekao je u izjavi.

Smrt Burhanudina Rabanija, čelnika visokog mirovnog vijeća, udarac je pokušajima vlade afganistanskog predsjednika Hamida Karazija da politički postigne kraj rata, ocijenio je viši diplomat u Kabulu. 'Ubojstvo Rabanija ozbiljan je udarac nastojanjima predsjednika Karzaija i vlade na postizanju mira i pomirbe. Ono također ističe nemogućnost vlade da zaštiti čak i najistaknutije afganistanske političare', rekao je diplomat.

Bivši afganistanski predsjednik Burhanudin Rabbani i čelnik mirovnog vijeća zadužen da pokuša pregovorima postići političko okončanje rata ubijen je u utorak u Kabulu. Glasnogovornik talibana Zabihula Mudžahid preuzeo je odgovornost koji se dogodio van rezidencije bivšeg afganistanskog predsjednika Rabanija. 'Da, mi smo proveli napad na Rabanija ali ćemo vam druge pojedinosti dati uskoro', rekao je agenciji Reuters.

Izvor iz policije je rekao da je u napadu teško ranjen i viši Karzaijev savjetnik Masum Stanekzai. Rabani je nekadašnji član mudžahedinske stranke koja je bila moćna za sovjetske okupacije Afganistana u osamdesetima. Karzai ga je izabrao za čelnika Visokoga mirovnog vijeća u listopadu prošle godine. U planu je bilo da ponudi amnestiju i posao običnim talibanskim pripadnicima, a azil u trećim zemljama čelnicima talibanskih snaga.