BOLUJE OD RAKA

Bombaš iz Lockerbieja pušten na slobodu

20.08.2009 u 16:38

Bionic
Reading

Bivši libijski tajni agent, osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog rušenja zrakoplova nad škotskim Lockerbiejem, pri čemu je poginulo 270 osoba, većinom Amerikanaca, pušten je u četvrtak na slobodu iz humanitarnih razloga, objavila je škotska vlada

Abdel Baser al-Megrahi, koji boluje od neizlječivog raka, vratit će se u Libiju unatoč pritisku američke vlade da ga se zadrži u zatvoru. 'Megrahi je sada suočen s kaznom neke više sile', rekao je škotski ministar pravosuđa Kenny MacAskill. 'Bolest je u završnoj, konačnoj i nepovratnoj fazi. On će umrijeti', dodao je.

Glasnogovornik libijske vlade rekao je da Megrahi leti kući zajedno sa sinom libijskog vođe Moamera Gadafija. 'Megrahi je oslobođen i na putu je kući', rekao je glasnogovornik. Megrahi (57) je jedina osoba optužena za bombaški napad na PanAmov let 103 nad škotskim gradom Lockerbiejem. Žalba na presudu odbijena mu je 2002.

Bijela kuća izrazila je duboko žaljenje zbog te odluke škotske vlade. 'SAD duboko žali zbog odluke škotske vlade za puštanje na slobodu Abdela Basera al-Megrahija', stoji u priopćenju. 'Kao što smo puno puta rekli britanskim i škotskim dužnosnicima, i dalje vjerujemo da bi Megrahi trebao odslužiti kaznu u Škotskoj', navodi se u priopćenju Bijele kuće.