CIAV 2011

Bombardiran varaždinski aerodrom

18.06.2011 u 16:24

Bionic
Reading

Prelet švedskog lovca JAS-39 Gripena, uz akrobacije skupine Krila Oluje te simulacije bombardiranja, najatraktivnije su točke Croatian International Airshow CIAV2011, najvećeg aeromitinga u Hrvatskoj koji se održava ove subote i nedjelje u Varaždinu

Na varaždinskom aerodromu, gdje se već tradicionalno priređuju najveći aeromitinzi, u dva dana vikenda moći će se vidjeti 70-ak civilnih, vojnih i akrobatskih zrakoplova iz Hrvatske i još nekoliko zemalja. Uz prelete i razgledavanje letjelica, ograničenom broju posjetitelja nudi se mogućnost leta helikopterima te zrakoplovima.

Manje hrabri, ali jednako željni uzbuđenja, mogu se okušati na velikom simulatoru koji je postavio švedski SAAB, proizvođač suvremenog lovca četvrte generacije JAS39 Gripen

'Naš višenamjenski borbeni zrakoplov JAS39 Gripen ispred je američkog F 16 jednu generaciju, odnosno desetak godina.

Riječ je o zrakoplovu koji se ne samo pokazao u Libiji, gdje je osam naših letjelica u sklopu NATO snaga, nego i troškovno vrlo prihvatljivom rješenju, budući da ne zahtjeva puno i lako ga je održavati. Uz to, ima niz suvremenih rješenja', ističe Pierre Gauffin, direktor u Saabu za ovaj dio Europe.

Upravo te zrakoplove Švedska već duže vrijeme nudi našoj zemlji kao optimalno rješenje za domaće zrakoplovne snage.

'U posljednje vrijeme naši su razgovori aktivniji. No iako idu prema dobrom smjeru, teško je reći kada će i kako završiti. Mi se nadamo najboljem, budući da smo ponudili offset program dobro prilagođen trenutnim potrebama MORH-a, ali i mogućnostima Hrvatske s kojima smo dobro upoznati.

Radi toga već smo napravili neke pred offset dogovore s pojedinim hrvatskim tvrtkama, kao što je to slučaj s Dalekovodom, koje bismo voljeli uključiti', doznajemo od Jerryja Lindbergha, menadžera u Švedskoj izvoznoj agenciji obrane i sigurnosti.